Zrušené predstavenie v SND má dohru. Inštitút ľudských práv podáva na Ťapákovú trestné oznámenie


Ťapáková má na krku trestné oznámenie pre zrušené predstavenie v SND

Foto: Zrušené predstavenie v SND má dohru. Inštitút ľudských práv podáva na Ťapákovú trestné oznámenie Foto: FB Zuzana Ťapáková / www.duhovyrok.sk

Poverená riaditeľa SND Zuzana Ťapáková zrušila hosťovanie pražského Studia hrdinů s inscenáciou Měsíčný kámen. Predstavenie bolo súčasťou LGBTI festivalu. Inštitút ľudských práv sa preto rozhodol na Ťapákovú podať trestné oznámenie pre podozrenie, že porušila zákon. 

„Je zjavné, že zo strany pani Ťapákovej ide o cenzúrny zákaz, Ústava SR však v článku 26 cenzúru zakazuje. SND nie je súkromná agentúra pani Ťapákovej, kde si môže šafáriť, ako uzná za vhodné. SND si platia zo svojich daní všetci občania a občianky SR vrátane LGBTI ľudí. Výhovorky, ktoré uviedla ako údajné zdôvodnenie tohto svojho deštruktívneho rozhodnutia, sú nedôveryhodné, účelové a tak priehľadné, že je cez ne vidieť až do Kittsee. Verejne vyzývame pani Ťapákovú, aby odstúpila z funkcie, na ktorej výkon, ako vidíme, nemá predpoklady“ povedal člen inštitútu a spoluzakladateľ Dúhového PRIDE Peter Weisenbacher.

Inscenácia je súčasťou festivalu Drama Queer. Nová riaditeľka SND sa na poslednú chvíľu rozhodla zmluvu s českým partnerom nepodpísať. Predstavenie malo mať premiéru 21. októbra a rozpráva príbeh chlapca, ktorý začne svoju inakosť vnímať ako prirodzenosť. „Príbeh chlapca, ktorý nikdy nebol“ je sondou do vnútorného sveta osamelého anti-hrdinu, ktorého osud určuje sexuálna orientácia aj chýbajúce rodinné zázemie,“ uvádza Drama Queer

Netrvalo dlho a zo zrušeného predstavenia bol čoskoro medzinárodný škandál. Autor knihy, podľa ktorej predstavenie vzniklo, Ťapákovej krok odsúdil. „Predstavenie úžasného javiskového spracovania môjho románu bolo na Slovensku zastavené v rámci prebiehajúceho zásahu proti právam LGBTQ+ zo strany fašistickej vlády. Buďte si vedomí tamojšej situácie a poskytnite slovenskej komunite LGBTQ+ akúkoľvek podporu,“ napísal islandský spisovateľ Sjón na Instagrame.


O stanovisko k trestnému oznámeniu sme požiadali aj riaditeľku SND Zuzanu Ťapákovú.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu