Zomrel známy zabávač zo Záhoria. Okrem spevu sa venoval aj remeslu, zhotovil medenú bránu na Bratislavskom hrade


Zomrel zabávač zo Záhoria Jozef Benkovič

Foto: Zomrel známy zabávač zo Záhoria. Okrem spevu sa venoval aj remeslu, zhotovil medenú bránu na Bratislavskom hrade

Záhorie prišlo o legendárneho zabávača Jozefa Benkoviča z Lábu. Ľudový rozprávač zomrel 5. októbra vo veku 83 rokov. 

„S hlbokým žiaľom sme prijali správu, že nás navždy opustil náš dlhoročný priateľ, vynikajúci muzikant, hráč na trúbku a lesnicu, poľovník, autor známych skladieb a známy ľudový rozprávač,“ uviedol so zármutkom Klub trubačov Slovenskej republiky.

Jozefova rodina síce žila v chudobe, ale vo veselosti. Doma ich bolo veľa a veľa z nich bolo vychýrenými muzikantmi. Jozef od mala vnímal svet inak. Cez hudbu či ľudovú zábavu. V tom čase bola v Lábe tradícia večerných chlapčenských pochodov, počas ktorých sa spievalo.


K spevu ho priviedol učiteľ základnej školy Gabriel Vach. Vďaka jeho úsiliu vznikli v Lábe tri dychové súbory a dva hrajúce jazz. „Nevedel, čo je tréma. Na javisku sa ocitol už v piatich rokoch. Hneď počas jedného z prvých predstavení sa musel pasovať s problémami s kostýmom. Oblečený v kroji, trikrát opásaný otcovým remeňom si na javisku veselo krepčil, no zrazu zistil, že mu opasok vypovedal poslušnosť. Celá sála, vidiac aké má problémy, sa mu smiala. Päťročný Jožko sa ale nevzdával, jednou rukou držiac nohavice, druhou cifrujúc odspieval a odtancoval svoj výstup,“ napísal o jeho začiatkoch portál My Záhorie

Jozef Benkovič študoval na Ľudovom konzervatóriu v Bratislave. Vtedy začal spolu s priateľmi vystupovať na zábavách a svadbách. Uplatnil sa však aj ako umelecký klampiar. Na Bratislavskom hrade zhotovil unikátnu medenú bránu budovy na Hlavnom námestí. Pracoval tiež na obnove Esterháziho paláce v rakúskom Einsenstadte.




Košice
Trnava
Košice
Nitra
Trnava
Prešov
Trenčín
Prešov
Žilina
Trenčín
Banská Bystrica
Banská Bystrica
Nitra
Žilina