Bratislava podľa INEKO hospodári najhoršie na Slovensku. Ťahá ju dole zadĺžený Devín, ale aj magistrát


Inštitút INEKO hodnotil finančné zdravie slovenských samospráv

Foto: Bratislava podľa INEKO hospodári najhoršie na Slovensku. Ťahá ju dole zadĺžený Devín, ale aj magistrát Foto: Slovakia Travel / FB Matúš Vallo

Hospodárenie obcí a miest na Slovensku sa pomaly zlepšuje. Po kritických rokoch, ktoré zapríčinila pandémia covidu 19, sa finančná kondícia samospráv pomaly dostáva do normálu. Uvádza to inštitút INEKO, ktorý zhodnotil finančné zdravie všetkých obcí a miest na Slovensku. Kým napríklad Krásno nad Kysucou, Tvrdošín, či Dubnica nad Váhom obstáli v rebríčku veľmi dobre, radosť asi nebudú mať v hlavnom meste. Bratislava totiž skončila úplne posledná.

Zdroj: FB INEKO

Inštitút však upozorňuje, že ide o údaj za všetky bratislavské mestské časti. „Ak by doňho nebola zahrnutá problémová mestská časť Devín s obrovským historickým dlhom a záväzkami po lehote splatnosti, ktorá bola roky v nútenej správe a aktuálne prechádza tzv. konsolidáciou pohľadávok, tak by celá Bratislava bola vo vyššom pásme – zhruba na úrovni priemeru všetkých miest,“ objasňuje správa. Situácia v Devíne je zlá dlhodobo, táto mestská časť Bratislavy je v nútenej správe už 18 rokov.

Napriek tradične zlým financiám v Devíne sa však musia zamyslieť aj na bratislavskom magistráte. „Celú Bratislavu však ťahá nadol aj jej magistrát, od ktorého sú pri posudzovaní finančného zdravia horšie už len Spišské Vlachy a spomínaný Devín,“ dopĺňa INEKO. Naopak finančnú kondíciu Bratislavy zlepšujú mestské časti, ktoré dokážu hospodáriť bez dlhov.

Úplne najlepšie sú na tom Jarovce, veľmi dobre však s verejnými peniazmi narábajú aj v Petržalke, Starom Meste, Devínskej Novej Vsi, či v Novom Meste. Na chvoste jednotlivých mestských častí skončili Devín, Rusovce, Ružinov a Vrakuňa.


Zdroj: INEKO

Na rebríček INEKO zareagoval starosta bratislavskej Rače Michal Drotován. Tá dostala hodnotenie ako mestská časť s výborným finančným zdravím. Na prvých miestach rebríčka sa však nenachádza.

Hlavným dôvodom je úver na ZŠ Plickova, ktorý sme brali v roku 2020 vo výške 3,5 mil. € - tento prešiel ako jedna z najväčších položiek aj do účtovného roka 2023, ktorý sa posudzoval a hodnotil. A tiež úver na MŠ Kadnárova vo výške 1,5 mil. €,“ uviedol Drotován na sociálnej sieti. Ide však podľa neho o investíciu, ktorá sa dlhodobo vyplatí, aj keď dočasne ovplyvnila hospodárenie mestskej časti.