Dolinkovú vystrieda bankár Kamil Šaško. Premiérovi ho navrhol líder Hlasu Šutaj Eštok


Novým ministrom zdravotníctva bude Kamil Šaško

Foto: Dolinkovú vystrieda bankár Kamil Šaško. Premiérovi ho navrhol líder Hlasu Šutaj Eštok Foto: FB Kamil Šaško

Novým ministrom zdravotníctva by sa mal stať súčasný štátny tajomník ministerstva hospodárstva Kamil Šaško. O nominácii vyštudovaného bankára sa v kruhoch vládnej koalície šepkalo už dlhšie, Šaška dnes potvrdil predseda Hlasu - SD Matúš Šutaj Eštok s tým, že ho predsedovi vlády navrhne na miesto odchádzajúcej Zuzany Dolinkovej.

„Trváme na tom, aby bola zdravotná starostlivosť aj napriek nutnému šetreniu prioritou číslo jedna. Hlas sa preto na túto pozíciu rozhodol nominovať človeka, ktorého úlohou bude nastaviť efektívny manažment a financovanie rezortu,“ napísal Šutaj Eštok na sociálnej sieti.

Spory okolo financovania zdravotníctva a schváleného konsolidačného balíčku, ktorý má zmraziť platy lekárom a zdravotným sestrám, stáli podľa Dolinkovej za jej odchodom. Vládu na rokovanie so zdravotníkmi vyzval aj prezident Peter Pellegrini. Líder strany Hlas Šutaj Eštok zatiaľ výhrady k balíčku verejne nevyjadril a nespomína ich ani v statuse o novom ministrovi zdravotníctva.

„Verím, že dokáže pokračovať v dôležitých projektoch, komunikovať so zdravotníkmi a priniesť riešenia, ktoré zabezpečia lepšie podmienky pre zdravotníkov a kvalitnejšiu starostlivosť pre pacientov na Slovensku,“ opísal predseda Hlasu očakávania, ktoré voči Šaškovi má. Odchádzajúcej ministerke Dolinkovej sa poďakoval za prácu, ktorú v rezorte odviedla.

Kto je Kamil Šaško?

Ani nie 40-ročný súčasný štátny tajomník ministerstva hospodárstva vyštudoval prestížnu London School of Business and Finance v odbore investičné bankovníctvo. Na University of Sussex získal titul bakalára v odbore matematika.


Kamil Šaško svoju profesionálnu kariéru odštartoval v súkromnej sfére. V roku 2013 pracoval vo finančnej skupine Otto Money v Londýne a potom krátko ako privátny bankár v Tatra banke. V roku 2014 vstúpil do štátnych služieb. Postupne sa stal generálnym štátnym radcom na ministerstve financií, na stálom zastúpení Slovenska pri EÚ v Bruseli v rokoch 2015 až 2020 pracoval ako finančný atašé. Od roku 2020 pôsobil v Národnej banke Slovenska. V roku 2023 kandidoval za Hlas v predčasných parlamentných voľbách a stal sa poslancom národnej rady. Mandát ako štátny tajomník aktuálne nevykonáva.

Kamil Šaško je síce vyštudovaný bankár a celý profesionálny život pracoval okolo financií, v zdravotníctve má však rodinné zázemie. Podľa medializovaných informácií je Šaškovou svokrou Monika Pažinková, bývalá šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Jej dcéra, Šaškova manželka Mariana pôsobila na ministerstve zdravotníctva od roku 2022.

„Pažinková bola v zdravotníctve za druhej vlády Roberta Fica vnímaná ako človek Pavla Pašku. Už za prvej vlády Smeru z nej spravili riaditeľku prešovskej fakultnej nemocnice,“ píše denník Postoj. Sám Šaško je údajne považovaný za človeka blízkeho pragmatickej a biznisovej časti strany Hlas.

FB Kamil Šaško

 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj