Dnes pozor na vietor, v nárazoch môže v Bratislave dosiahnuť až 65 kilometrov za hodinu


Bratislavu dnes čaká silný vietor

Foto: Dnes pozor na vietor, v nárazoch môže v Bratislave dosiahnuť až 65 kilometrov za hodinu Foto: unsplash.com/@mahkeo

Silný vietor bude Bratislave a okoliu hroziť vo štvrtok, poriadne však bude fučať už dnes. V nasledujúcich dňoch sa nad Slovensko presunú zvyšky hurikánu Kirk, čo prinesie poriadny vietor predovšetkým v západnej polovici Slovenska. Výstrahu pred vetrom však vydal Slovenský hydrometeorologický ústav aj na utorok 8. októbra.

„V okrese Bratislava sa očakáva, najmä v záhorskej časti výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 m/s (65 km/h) s priemernou rýchlosťou okolo 12 m/s (45 km/h),“ uvádza SHMÚ. Silný vietor môže prípadné škody v hlavnom meste podľa predpovede napáchať do 19. hodiny.

SHMÚ vydal výstrahu 1. stupňa. „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ píše SHMÚ o silnom vetre.


Zdroj: SHMÚ

Omnoho horšie to však bude v druhej polovici týždňa. „Vo štvrtok začne vietor silnieť aj na našom území. Postupne sa rozfúka predovšetkým v nižších polohách západného Slovenska a na horách. Poryvy vetra môžu dosahovať rýchlosť okolo 70 km/h, na horách aj viac,informuje špecializovaný portál imeteo.sk. Na niektorých miestach tak vietor môže dosiahnuť až silu víchrice.

Kým na Slovensku sa očakávajú len zvyšky hurikánu, situácia bude kritická v západnej Európe. Najviac postihnuté bude Francúzsko, Nemecko a poriadne bude fúkať aj v susednom Česku. Napriek silnému vetru však bude v okolí Bratislavy vo štvrtok teplé počasie, teplota sa pravdepodobne vyšplahá cez 20 stupňov celzia.




Nitra
Žilina
Prešov
Trnava
Trenčín
Banská Bystrica
Trnava
Košice
Trenčín
Banská Bystrica
Žilina
Košice
Nitra
Prešov