Na zrušené predstavenie v SND reaguje aj samotný islandský spisovateľ. Tvrdo skritizoval Ťapákovú aj vládu


Islandský spisovateľ tvrdo skritizoval slovenskú vládu

Foto: Na zrušené predstavenie v SND reaguje aj samotný islandský spisovateľ. Tvrdo skritizoval Ťapákovú aj vládu Foto: SND / Drama Queer / Islandic Literature Centre

Zrušenie predstavenia hry Měsíční kámen v Slovenskom národnom divadle vyvolalo medzinárodný škandál. Predstavenie sa malo na javisku SND uskutočniť v rámci festivalu Drama Queer. Generálna riaditeľka divadla Zuzana Ťapáková však na poslednú chvíľu nepodpísala zmluvu a pražské divadlo Studio hrdinů tak v Bratislave hosťovať nebude. Aktuálne celý vývoj okolo divadelného predstavenia s LGBTI tematikou veľmi ostro skritizoval islandský spisovateľ Sjón. Divadelná hra vznikla podľa jeho knihy.

„Predstavenie úžasného javiskového spracovania môjho románu bolo na Slovensku zastavené v rámci prebiehajúceho zásahu proti právam LGBTQ+ zo strany fašistickej vlády. Buďte si vedomí tamojšej situácie a poskytnite slovenskej komunite LGBTQ+ akúkoľvek podporu,“ napísal spisovateľ na Instagrame.

Sjón patrí medzi najuznávanejších a najznámejších islandských spisovateľov súčasnosti. Jeho romány boli preložené do približne tridsiatich jazykov a spisovateľ získal aj niekoľko medzinárodných literárnych cien. Okrem románov a poézie píše aj texty pre známu islandskú speváčku Bjork.


Hra Měsíční kámen sa odohráva v roku 1918 a je o chlapcovi, ktorého osud je poznačený nielen sexuálnou orientáciou, ale aj absenciou rodinného zázemia. Hlavným a všetko prestupujúcim motívom je však sloboda a nezávislosť jedinca, ktorý svoju ‚inakosť’ – islandsky hinsegin – prijíma ako prirodzenosť a dokáže žiť ako autonómna ľudská bytosť, bez ohľadu na hodnotenie a súdy okolia,“ píše sa o hre na stránke festivalu Drama Queer.

Zrušenie predstavenia kritizoval aj riaditeľ divadla Studio hrdinů Jan Horák.  Nikdy sa nám nič podobného nestalo. Určite je prekážkou homosexualita, čo mi príde šialené. Naša inscenácia je decentná, na sexualitu sa netlačí, skôr je to magický realizmus, príbeh o osamelosti a vyčlenenosti,“ povedal pre Denník N.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová sa zatiaľ k zrušeniu predstavenia nevyjadrila. Generálna riaditeľka SND Zuzana Ťapáková vyhlásila, že zmluvu nepodpísala preto, že bola pripravená neskoro. Určite nebudem podpisovať zmluvy 2-3 týždne pred akýmkoľvek hosťovaním či účasťou na festivaloch. To sú pre divadlo, kde sa plánujú veci pol roka, rok, ba aj dva, neprípustné veci,“ povedala Ťapáková pre Denník N. Dodala tiež, že „o hosťovaní Studia hrdinů sa môžeme rozprávať do budúcna.“ O predstavení podľa organizátorov festivalu s SND rokovali od marca, Činohra SND s uvedením hry súhlasila. Organizácia predstavenia si však vyžiadala dlhší čas, ako predpokladali a zmluvu pripravili neskôr.

Zuzanu Ťapákovú vymenovala do funkcie ministerka kultúry Šimkovičová a v SND nahradila odvolaného Matúša Drličku. Šimkovičová sa v minulosti niekoľkokrát odsudzujúco vyjadrila o LGBTI ľuďoch.