Kotlár chce prístup k chorobopisom a lekárskym správam. Najnovšie ho kritizuje už aj lekárska komora


Foto: Kotlár chce prístup k chorobopisom a lekárskym správam. Najnovšie ho kritizuje už aj lekárska komora Foto: FB Peter Kotlár

Vládny splnomocnenec Peter Kotlár najnovšie žiada o prístup aj ku chorobopisom, lekárskym správam a úmrtným listom. Napriek tomu, že Kotlára za jeho minulotýždňové výroky o pandémii covid-19 kritizujú niekorí koaliční a opoziční politici, pýta si ešte väčšie právomoci, než mal doteraz. Kým premiér Robert Fico splnomocnenca podporil, najnovšie Kotlára kritizuje aj Slovenská lekárska komora (SLK).

„Aj keď správa ešte nie je k dispozícii, konštatujeme, že ostatné vyjadrenia pána Kotlára, ktoré predniesol na tlačovej konferencii pri jej komentovaní, sa, žiaľ, nezakladajú na objektívnom hodnotení faktov založenom na vedeckých dôkazoch. Tento princíp je v medicíne všeobecne prijatý a rešpektovaný. Jeho výroky považujeme za subjektívne, zavádzajúce a nezodpovedné,“ vyhlásila SLK. Kotlár minulý týždeň povedal, že by sa nemalo očkovať mRNA vakcínami a pandémiu covidu-19 označil za akt bioterorizmu.


Kotlára za tieto vyjadrenia kritizovali viaceré lekárske organizácie, nemocnice, ale aj bývalá ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Tá vyhlásila, že s nevedeckými tvrdeniami sa nedá bojovať. Minister školstva Tomáš Drucker z Hlasu - SD zas očakával, že demisiu podá Kotlár.

Oficiálne je Kotlár vládnym splnomocnencom pre prešetrenie pandémie. Na tlačovej konferencii sa však samotnému priebehu pandémie na Slovensku nevenoval, spomínal predovšetkým konšpiračné teórie o očkovaní, či o tom za akým účelom pandémia „vznikla.“


Kritika Kotlára nezastavila a najnovšie pre Denník N vyhlásil, že premiéra Roberta Fica požiada o rozšírenie svojich právomocí vrátane prístupu k „všetkým dátam, dokumentom, lekárskym správam, záznamom, chorobopisom, úmrtným listom.“ Podľa zákona však chorobopisy, či lekárske správy a záznamy podliehajú zákonu o ochrane osobných údajov.

Práve Fico patril k jedným z mála politikov, ktorí sa Kotlára verejne zastali. Vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti vyhlásil, že je proti tomu aby pandémiu riadila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), či to, že bol proti očkovaniu „experimentálnymi vakcínami.“

Tvrdo pritom Kotlára kritizoval aj prezident Peter Pellegrini. „Táto vláda sľubovala, že sa bude ľuďom lepšie žiť. Ale ak budem riešiť také správy od pána Kotlára, keď sa ako jediná krajina na svete vzďaľujeme od WHO, čo si nedovolil ani Kim Čong-un, tak to nebude dobrý smer,“ vyhlásila hlava štátu.