Nad Európu sa ženie hurikán Kirk. Čo môžeme očakávať v okolí Bratislavy?


Foto: Nad Európu sa ženie hurikán Kirk. Čo môžeme očakávať v okolí Bratislavy? Foto: Ilustračné foto / SHMÚ

Hurikán Kirk vznikol nad vodami Atlantického oceánu a v najbližších dňoch sa presunie nad Európu. Najhoršie bude zasiahnutý západ kontinentu, silný vietor však meteorológovia očakávajú aj na území Slovenska. Napriek tomu, že západ krajiny zasiahnú len zvyšky hurikánu, fučať bude poriadne aj u nás. Rýchlosť vetra sa očakáva v hodnotách 50 až 80 kilometrov za hodinu.

Hurikán vznikol vďaka mimoriadne teplému letu, ktoré vyhrialo vody Atlantického oceánu. V spojení so studeným vzduchom sa voda vo väčšom množstve odparuje a tlaková níž sa následne mení na tropické búrky, alebo hurikány.

„Kirk je pomerne silný hurikán. Jeho rýchlosť vetra prekračuje až 220 km/h a kategorizovaný je aktuálne ako hurikán 4. kategórie. Tento hurikán sa dnes začne stáčať smerom k pobrežiu Európy, kde by mal doraziť v stredu, informuje špecializovaný portál imeteo.sk.

Najväčšie škody by hurikán mal napáchať v Španielsku a Francúzsku. Silný vietor však musíme očakávať v druhej polovici týždňa aj na západnom Slovensku, predovšetkým vo štvrtok a piatok. „Na našom území treba počítať so silným nárazovým vetrom, ktorý by v nižších polohách mal dosahovať poryvy od 50 do 80 km/h. Vo vyšších polohách, najmä na hrebeňoch hôr by vietor mohol dosahovať poryvy vetra o sile až 100 km/h,“ píše imeteo.sk.


Vo štvrtok a piatok má pritom byť v Bratislave a okolí pomerne teplé počasie. Slovenský hydrometeorologický ústav predpovedá vo štvrtok maximálnu teplotu 22, a v piatok 16 stupňov.

Zdroj: SHMÚ




Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu