Čo bude s Kukuricou? Ikonickú budovu rozoberá žeriav, ako sa zmení o pár mesiacov


Čo bude s Kukuricou v Bratislave?

Foto: Čo bude s Kukuricou? Ikonickú budovu rozoberá žeriav, ako sa zmení o pár mesiacov Foto: Facebook, Min. obrany

Čo bude s vojenskou ubytovňou, ktorú Bratislavčania poznajú pod ľudovým názvom Kukurica? Obyvatelia už pár dní v jej areáli pozorujú žeriav. Ikonická budova vojenského internátu Hviezda má prejsť rozsiahlou rekonštrukciou, ktorú schválila vláda ešte počas leta.

„Momentálne ju rozoberajú. Som zvedavý či ju len odstroja a znovu dajú dokopy, alebo či ju nadobro rozoberú,“ vraví Ľuboš, ktorému sa podaril odfotiť aktuálny stav budovy. „To ma vždy zaujímalo a som vždy premýšľal, že prečo tak pekná budova nefunguje,“ pridáva sa k nemu aj ďalší. 

Rekonštrukciu Kukurice zastrešuje rezort obrany a štát bude stáť 58 miliónov eur. „Už je vo veľmi kritickom stave,“ priznal minister Robert Kaliňák. Kedysi bola pritom najvyššou budovou s kruhovým pôdorysom v celej Európe. 

„Ja si veľmi dobre pamätám, stavali ju, keď som ja chodila na strednú školu. To bolo v 70.rokoch. Sme si hovorili čo to len bude. Vie mi niekto povedať či v tej Kukurici ešte niečo fungovalo? Dávno som tadiaľ nešla,“ vraví Mária. 

Čo prinesie rekonštrukcia

Dnes internát Hviezda ani zďaleka nie je v takom stave, v akom bol počas 70. rokov. „Objekt je v súčasnosti v nevyhovujúcom stavebno-technickom stave neumožňujúcom jej plnohodnotné užívanie. Najvážnejšie problémy predstavuje zastaraný a skorodovaný obvodový plášť, nevyhovujúce rozvody inžinierskych sietí, zatekanie a degradácia nosných konštrukcií na najvyšších podlažiach,“ uvádza predkladacia správa k rekonštrukcii. 


Budova by po rekonštrukcii mala znížiť svoju spotrebu primárnej energie o 30 % a vláda ráta aj s rozšírením areálu o priľahlé plochy a ich prepojenie do samostatne kontrolovanej zóny. Vybudovať sa majú nové parkovacie miesta. Aktuálne ich internát poskytuje 750.  


Okrem toho sa tu budú nachádzať aj oddychové priestory pre zamestnancov ministerstva, vstupné foyer s recepčným pultom či dokonca kaviareň a samoobslužná reštaurácia na prvom poschodí. Rozšíria sa tiež kancelárske priestory.

„Kaviareň je integrálnou súčasťou návrhu, pričom tieto priestory je možné flexibilne využívať aj na rôzne príležitostné akcie, bankety, prezentácie či školenia. Prevádzku kaviarne by mala zabezpečovať externá firma, pričom v celom objekte bude fungovať kontrola vstupov na jednotlivé podlažia s obmedzeným prístupom pre jednotlivé zložky,“ tvrdí rezort obrany.

Ikonická budova Internátu Hviezda bola navrhnutá v roku 1970 architektmi Cyrilom Sirotným a Jánom Strculom. Stavba bola ministerstvu vnútra odovzdaná do užívania v roku 1978 a v súčasnosti je zapísaná v Registri modernej architektúry.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu