Račania smútia za obľúbeným stromom, ktorý niekto nečakane vyrúbal. Má to však dôvod


Foto: Račania smútia za obľúbeným stromom, ktorý niekto nečakane vyrúbal. Má to však dôvod Foto: FB Olesya Prydachuk

Ak zmizne niečo k čomu sa viažu spomienky množstva ľudí, vyvolá to pozornosť. Presne to sa prihodilo v Rači. Obľúbený strom ku ktorému chodievali obyvatelia mestskej časti Bratislavy na prechádzky, niekto vyrúbal. Račania následne so smútkom opísali svoj vzťah k miestu na ktorom je dnes už len zvyšok mohutného stromu.

„Bol tu strom. Rástol pri ceste dlhé-dlhé roky, vysoký chcel byť až do neba. Každý deň okolo prešlo aspoň sto ľudí a každý človek sa, bezpochyby, na ňho pozrel, lebo ten strom bol krásny, korunu mal bujnú a rozkošnú. V lete sa pod tou korunou dalo na chvíľku zastaviť, schovať sa od slnka, posedieť na lavičke, ktorá tam tiež kedysi bola hneď vedľa. Bol strom smelý, nebál sa ani vetra, ani burky, ani snehu, ani horúčav. Bol tam sám. Osamelý. Samotár,“ poeticky opísala starý strom Olesya.

Pridali sa aj ďalší obyvatelia Rače. Mnohí z nich strom poznali od detstva, pre ďalších znamenal miesto spojené s ich blízkymi. „Moja 73-ročná mama dlhé roky chodila k tomuto stromu na prechádzky sa ‚načerpať,’ ako to vravela. Vždy ho pohladila. Teraz bola dlhšie obdobie chorá, ale akurát nedávno vravela, že sa cíti už lepšie a pôjde k svojmu stromu. Ja fakt neviem, ako jej to povedať,“ smutne oznámila Elena. Tiež mi bolo do plaču keď sme dnes večer šli okolo. Mal som veľmi rád to miesto už odmalička,“ pridal sa Marko.

Prečo strom vyrúbali? Podľa niektorých Račanov je dôvodom to, že stál v blízkosti vodovodného potrubia. „Nie je to ten pod ktorým bola lavička? Ak áno, tak ten bol v ochrannom pásme vodovodného potrubia a tam, žiaľ, stromy nemôžu byť,“ napísala Martina. „Dôvodom výrubu môže byť napríklad to, že zasahoval a škodil potrubiu, ktoré sa tam pred pár mesiacmi opravovalo a cez tú cestu sa už dlhšie nedalo chodiť,“ ozrejmil Juraj.

Vyrúbaný strom bude v každom prípade Račanom chýbať, nech už bol dôvod jeho odstránenia akýkoľvek. Len už nikdy nebude pod vinohradmi hádzať široký tieň na zem a nikdy sa už vietor nestratí v tých jeho zelených konároch. Keď som to videla, tiekli mi slzy, uzavrela Olesya.

Na výrub stromu sme sa opýtali priamo na račianskej radnici. Dôvodom je naozaj to, že prekážal vodovodnému potrubiu.


Predmetné stromy rástli na trase verejného vodovodného potrubia a v jeho ochrannom pásme a zamedzovali tak výkopovým prácam a následnej manipulácii pri údržbe potrubia. Dreviny boli odstránené z bezpečnostných aj technických dôvodov, informovala Katarína Gulyášová z oddelenia životného prostredia dopravy mestskej časti. Výrub však nerealizovala mestská časť, ale Bratislavská vodárenská spoločnosť a stalo sa tak na základe súhlasu okresného úradu.


 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu