Mame zrušili operáciu menisku, ďakujeme pani Dolinková. Problém VšZP s jednodňovou chirurgiou už má vplyv na pacientov


Foto: Mame zrušili operáciu menisku, ďakujeme pani Dolinková. Problém VšZP s jednodňovou chirurgiou už má vplyv na pacientov Foto: FB Zuzana Dolinková / Nemocnica Poprad

Na problém Všeobecnej zdravotnej poisťovne s preplácaním výkonov v takzvanej jednodňovej chirurgii pred niekoľkými dňami upozornili súkromní lekári. Asociácia súkromných lekárov varovala pred tým, že niektorí pacienti sa kvôli limitom na operáciu, alebo zákrok nedostanú. O tom, že sa tak naozaj deje svedčí konkrétny príbeh pacientky, ktorá má problém s kolenom.

Mama bola objednaná na 17. októbra na operáciu menisku. Volal jej však doktor, že musia operáciu zrušiť, lebo ‚Dolinková’ našla 44 miliónov tak, že zrušila preplácanie jednodňovej chirurgie súkromným lekárom pacientom z VšZP,“ píše rozčúlený občan na známej stránke Nekŕmte nás odpadom.

Na to, že ide o skutočný problém s nepriaznivým vplyvom na množstvo pacientov upozornila pred niekoľkými dňami Asociácia súkromných lekárov. VšZP podľa inštitúcie výkony nezazmluvnila, alebo stanovila limity na ich počet. „To znamená, že pacienti sa v súčasnej dobe nedostanú k operácii šedého zákalu, operácii prietrží žlčníka, kŕčových žil aj gynekologické operácie sa stávajú nedostupné, nakoľko čakacie doby v nemocniciach sú veľmi problematické,“ uviedol prezident asociácie Marián Šóth v STVR.


„Toto sme chceli?“ - Pokračuje príbeh neoperovaného menisku. „Aby si človek celý život platil zdravotné poistenie a teraz si má zaplatiť operáciu sám? Meniskus viac ako 1000 eur. Kde má na to zobrať? Alebo čakať viac ako pol roka? Mama sa dovtedy nesmie pohybovať, má bolesti, čiže musí ležať, nemôže si ani požiadať o výmenu kolenného kĺbu, lebo ešte nemá nárok a čaká sa dva roky. Super pani Dolinková, ďakujeme.“

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková medzitým rezignovala zo svojej funkcie. Ako dôvod uviedla to, že konsolidácia verejných financií, ktorú schválila vláda Roberta Fica, poškodí slovenské zdravotníctvo. Podľa všeobecnej zdravotnej poisťovne súčasný stav smeruje k tomu, aby pacienti využívali zdravotnú starostlivosť v štátnych zariadeniach a neplatili za zákroky v súkromných ambulanciách.

„Cieľom všeobecnej zdravotnej poisťovne je zabezpečiť, aby poistenci nemuseli platiť za jednodňovú ambulantnú starostlivosť, ale aby mali prístup k bezplatnej kvalitnej zdravotnej starostlivosti v rámci verejného zdravotného systému,“ cituje STVR Zuzanu Žiakovú z oddelenia komunikácie poisťovne.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu