Architektonické ocenenie CE ZA AR 2024 získali viaceré diela z Bratislavy. Ocenenie získal aj drevodom v Devíne


Foto: Architektonické ocenenie CE ZA AR 2024 získali viaceré diela z Bratislavy. Ocenenie získal aj drevodom v Devíne Foto: CE ZA AR 2024

Mená úspešných architektiek a architektov, ktorí získali prestížne ocenenie Ceny za architektúru CE ZA AR 2024, sú už známe. Tento rok sa jeho hlavná myšlienka zamerala na čoraz viac komunikovanú tému - otázku bývania. Do užšieho výberu sa zo 116 diel dostalo 24, pričom mnohé z nich sa týkali aj Bratislavy.

Ako informuje portál Archinfo.sk, nominácie tak ako aj v predošlých ročníkoch boli rozdelené do piatich typologických kategórií: Rodinné domy, Bytové domy, Občianske a priemyselné budovy, Interiér a Exteriér. Osobitnú kategóriu zastávajú takzvané Fenomény architektúry. Odborná porota tak môže vyzdvihnúť rôzne architektonické kvality bez typologických obmedzení. Ktorým dielam z Bratislavy sa podarilo uspieť?

Kategória Rodinné domy

Ocenenie za prvú kategóriu získala trojica Maroš Fečík, Filip Kandravý a Katarína Rojková. Spoločne sa podieľali na drevodome, ktorý je situovaný v mestskej časti Devín.

Výhodou danej stavby podľa odborníkov je, že pozemok má priamy kontakt s Devínskou lesostepou. Okrem toho svojim budúcim obyvateľom ponúka unikátny výhľad na hrad Devín.

Dom má k dispozícii viacero drevených terás, pričom jedna z nich je doplnená o malý bazén s napnutou vodnou hladinou. Za zmienku stojí aj vyhliadková pobytová strecha.

„Rodinný dom na Devíne je dobre zvládnutou prácou skúsených architektov - na komplikovanom pozemku, z hľadiska terénu aj regulatívu, dokázali autori zrealizovať pomerne objemný dom, ktorý však nebudú nutne okázalý dojem a zo svojho okolia čerpá samé výhody. V interiéru domu nechýbajú autorské, remeselne dobre spracované detaily,“ uviedla odborná porota vo svojom hodnotení.

Zdroj: CE ZA AR 2024

Kategória Bytové domy

V rámci Bytových domov ocenenie získali architekti Peter Kuklica a Martin Smerek. Spolu sa podieľali na koncepte malého bytového domu, ktorý dostal názov Podun. Okrem nich sa na stavbe podieľali aj Michal Bajan (stavebné riešenie), Peter Šlachta (koncepčný vklad investora) a Klaudia Genderák Matiaško (spoluatorka interiérov).

Bytový dom nesie prvky urbanistického štýlu. Okolo neho sa nachádza kultivovaná zeleň, pričom daný objekt celkovo dopĺňa okolie Podunajskej ulice nachádzajúcou sa vo štvrti Medzi jarkami. Záujemcom sú ponúkané rôzne typy bytov, pričom k dispozícii je aj komunitná záhrada napojená na altánok.

„So sympatickou ľahkosťou sa autori v návrhu vyrovnali pomerne stiesnenými okrajovými podmienkami územia - bytový dom jednoznačne porotu presvedčil tak svojou figúrou, ktorá na tieto podmienky dôsledne, ale sviežo reaguje; ako aj rozvrhnutím jednotlivých bytov a vonkajších priestorov, ktoré ponúkajú svojim obyvateľom komunitné využitie. Príťažlivá materialita fasád presne zapadá do okolitého kontextu. Bytový dom Podun sa jednoznačne radí medzi predstaviteľov kvalitnej súčasnej architektúry,“ uvádza sa v hodnotení.

Zdroj: CE ZA AR 2024

Kategória Občianske a priemyselné budovy

V tretej kategórii porotu zaujala prístavba a nadstavba základnej školy v Devínskej Novej Vsi. Na jej návrhu sa podieľali Martin Hudec a Katarína Bergerová. Na jeho realizácii pracoval aj Daniel Kubiš.

Pôvodná stavba základnej školy pochádza z roku 1984. Podnet na rozšírenie vznikol z dôvodu nedostatočnej kapacity. Po komplexnej analýze dvojica architektov pristúpila na nadstavbu a prístavbu jednotlivých tried. Komplex školy tak dostal ďalší pavilón, ktorým formálne uzatvára kompaktný tvar pôvodnej štruktúry.

„V prípade prístavby a nadstavby základnej školy v Devínskej Novej Vsi vyzdvihujeme udržateľný dizajn a premyslenú integráciu s existujúcou budovou. Architekti vyriešili nedostatok kapacity rozšírením pôvodnej budovy o jedno poschodie a nový pavilón, ktorým sa uzavrel a vylepšil priestor vo vnútrobloku. Výber nových materiálov umožňuje jasne rozpoznať pôvodnú stavbu,“ tvrdí porota.

„Napriek rozpočtovým obmedzeniam architekti priniesli výrazné zlepšenie priestoru a podmienok pre výučbu s využitím udržateľných, technologicky nenáročných riešení, akými sú prirodzené vetranie či osvetlenie. Dielo poukazuje na potenciál transformácie vzdelávacích zariadení pri súčasnom zabezpečení vysokej kvality a udržateľnosti,“ dodáva.



Zdroj: CE ZA AR 2024

Kategória Interiér

V predposlednej typologickej kategórii zvíťazil unikátny bratislavský projekt nazývaný ako Bazén byt. Podieľali sa na ňom Andrej Olah, Filip Marčák a Matej Kurajda.

V súčasnosti pri hľadaní vhodného bývania ľudí limituje malá ponuka s nehnuteľnosťami. Spomínaná trojica architektov v rámci projektu využila nepoužívanú bazénovú halu v rodinnom dome. Vytvorili tak ďalšiu bytovú jednotku, ktorá vie fungovať samostatne.

Avšak aj napriek tomu zostáva prepojená s pôvodným bytom. Ide o model viacgeneračného bývania, ktoré ponúka dostatočné súkromie.

„Interiér bytu ´Bazén´ okrem samotného vydarene zrealizovaného konceptu nového využitia bazénu a výborného remeselného prevedenia presvedčil porotu aj istou samozrejmosťou, s ktorou je pomerne malý obytný priestor možné využívať. Ponorenie sa do pohodlia gauča v zníženom priestore pôvodného bazénu tomu jednoznačne napomáha. Nesmieme však prehliadnuť ani vrstvu nového využitia hluchého priestoru domu rodičov a návratu k ním,“ vyzdvihuje dielo porota.

Zdroj: CE ZA AR 2024

Kategória Exteriér

V rámci Bratislavy svoju prácu si obhájil aj architektonický tím pozostávajúci z Juraja Benetina, Mateja Gréberta, Petra Janečka, Juraja Česelského, Samuela Korbeľa a Daniela Paulíka. Spoločne tak priniesli projekt s názvom Urban Residence - Obytný dvor. Okrem nich sa na ňom v rámci krajinnej architektúry podieľali aj Ján Augustín a Iveta Augstínová.

Ide o základnú urbanistickú myšlienku novej štvrte, ktorú tvorí vnútroblok s veľkorysým parkom. Jednou z výhod je, že prirodzene zapadá do prostredia Račianskej ulice. Rušná ulica s rozšíreným chodníkom a cyklotrasou je tak prepojená s izolovaným vnútroblokom.

Blok pozostáva z troch samostatných a dvoch líniových bytových domov. Okrem nich sa v komplexe nachádza aj jeden vežovitý, ktorého orientácia nadväzuje na susedný projekt. Ambíciou tvorcov bolo prepojiť obe územia, aby vznikla nová fungujúca a uzemnená štvrť.

„Koncept zvlnenej krajiny medzi dvomi obytnými domami vznikol z nutnosti skĺbiť podzemné parkovanie s regulatívom minimálnej hrúbky zeminy nad ním. Hoci by sa pri pohľade ´zhora´ mohol javiť koncept ako príliš jednoduchý či príliš silný, v skutočnosti z pohľadu užívateľa funguje výborne a stáva sa dobrým príkladom, ako do husto zastavaného mesta vniesť vytúžený tieň stromov, vlhkú mikroklímu, možnosť odpočinku, ale aj detských hier. Autori tvorivo a veľmi presvedčivo premenili zdanlivo obmedzujúce okrajové podmienky na originálny a fungujúci návrh verejného priestoru,“ hodnotí projekt porota.

Zdroj: CE ZA AR 2024

Špeciálne ocenenia

V rámci galavečera, ktorý sa uskutočnil vo štvrtok 3. októbra v Starej tržnici v Bratislave, sa vyhlásili aj dve špeciálne ocenenia - Cena verejnosti a Patrón architektúry 2024.

Cena verejnosti je udeľovaná na základe internetového hlasovania, ktoré prebehlo v septembri. Získalo ju dielo Drevodom Devín.

Ocenenie Patrón architektúry 2024 získalo združenie Čierne diery, ktoré dlhodobo vynáša cenné objekty architektonického dedičstva z pomyselných „čiernych dier“ opäť na svetlo. Cenu udeľuje predstavenstvo Slovenskej komory architektov.