Šéf Úradu vlády Gedra prišiel neohlásene do nadácie Zastavme korupciu. Rozkričal sa pre text o spolupracovníkovi Bödöra


Foto: Šéf Úradu vlády Gedra prišiel neohlásene do nadácie Zastavme korupciu. Rozkričal sa pre text o spolupracovníkovi Bödöra Foto: Facebook/Juraj Gedra

Šéf Úradu vlády Juraj Gedra prišiel pre článok o Bödörovom spolupracovníkovi do Nadácie Zastavme korupciu a rozkričal sa na jeho autorku a členku nadácie Xéniu Makarovú. Jej tohtotýždňový text upozorňuje na to, že rekonštrukciu Úradu vlády bude robiť firma s prepojením na Norberta Bödöra. 

Gedra prišiel do sídla nadácie po 11:00 hod., Makarovej volali z recepcie, že za ňou prišiel šéf Úradu vlády. Akurát bola na odchode. „Nedal dorpedu vedieť, že príde. Ja som bola na odchode, ponáhľala som sa so synom k zubárovi. Napriek tomu som zo slušnosti zišla dole a čakal ma tam pán Gedra a pán Erik Kaliňák so zapnutou kamerou,“ povedala nám Makarová v telefonáte. 

Bezprostredne po tom na ňu mal Gedra začať slovne útočiť. „Nedozvedela som sa, čo vlastne bolo s tým článkom zle, alebo prečo prišiel. Dosť hlasno rozprával, nedokázala som mu odpovedať na otázky, pretože ma nepustil k slovu,“ opisuje celú situáciu. Počas celej hádky europoslanec Erik Kaliňák vraj nepovedal ani slovo. 


„Ich tvrdenia sa nestretávali s realitou a keďže nemám kapacitu si s nimi dopisovať a ani nechcem, tak som sadol do auta a išiel som si to s nimi vysvetliť zoči voči,“ vysvetľuje svoje rozhodnutie Gedra. 

Nadácia Zastavme korupciu napísala text o tom, že 5-miliónovú rekonštrukciu Úradu vlády bude robiť nitrianska firma Stanter a to v čase, kedy vláda ohlasuje veľké šetrenie. Zákazku mala podľa nadácie získať aj vďaka referencii na záhradkárske práce od inej firmy, s ktorou sa Stanter zlúčil túto jar. Firma si teda defacto dala referenciu sama sebe.


Firma má v súčasnosti jedného vlastníka, Milana Kreškóciho, ktorý roky podnikal s oligarchom Norbertom Bödörom a ich firmy sídlia na rovnakej adrese. „Stanter do súťaže uviedol, že robil záhradné práce pre projekt Orbis Nitra. Neuviedol však konkrétnu sumu, ale len výšku celej zákazky 26 miliónov eur. Zarátal tam aj práce pred májom 2019. Úrad vlády ho preto požiadal o upresnenie referencie,“ píše Makarová v texte. Od Úradu vlády dostala odpoveď, že je referencia v poriadku. 

Staršie faktúry za apríl 2019 komisia vylúčila a práce si overovala cez internet. Stanter potrebnú referenciu 150-tisíc teda splnil, presiahol ju tesne o 4 281 eur. „Žiadnu chybu sme neurobili podľa nášho vedomia a svedomia,“ vraví Makarová. 

„Nerozlišovali ste, či ide o sumu s DPH alebo bez. Sumu prekročil o 40-tisíc eur,“ tvrdil Gedra na recepcii nadácie. 

Juraj Gedra video hádky upravil a zostrihal. Celý konflikt nájdete na zázname nižšie.