AKTUALIZOVANÉ: Aká krajina, taký Kennedy. Stand-up komika bude zrejme riešiť polícia, rozhodol sa reagovať


Foto: AKTUALIZOVANÉ: Aká krajina, taký Kennedy. Stand-up komika bude zrejme riešiť polícia, rozhodol sa reagovať Foto: Facebook/Makovický

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok kritizuje komika Silných rečí Mateja Makovického za jeho stand-up o atentáte na premiéra. Okrem Makovického Eštok ukázal aj fotografie z bytu muža, ktorý mal schvaľovať atentát na premiéra. Minister vnútra ich označil za prívržencov opozície. 

„Na svojom youtubovom kanáli povedal ‚neviem, ale podľa mňa ho Cintula zle trafil. Mal to trafiť do čela’. Je to jeden z absolútnych podporovateľov súčasnej opozície,“ povedal minister a dodal, že voči mužovi už bolo vznesené obvinenie. Muž si mal v byte pripravovať tabuľu s tvárami ľudí, ktorú Eštok označil ako tabuľu hanby. „Môžeme iba hádať, či tí ľudia, ktorí tu sú zobrazení sú plánovanými obeťami tohto schvaľovateľa trestného činu,“ dodáva. Na tabuli je tvár Igora Matoviča (Slovenska), podnikateľa Jaroslava Haščáka či generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

Eštok tiež ukázal video záznam zo stand-upu komika Mateja Makovického o atentáte na premiéra. Makovický v ňom žartoval, že „nevieme zastreliť ani vlastného premiéra“ a dodal, že aká krajina, taký Kennedy. Polícia bude jeho vystúpenie preverovať, ale minister priznal, že to zrejme na trestno-právnu rovinu nebude. „Mne to nepripadá vtipné, aj keď som človek s pomerne širokým zmyslom pre humor,“ povedal. Podľa neho tento humor presahuje hranicu. 

„Ja chápem, že najsledovanejšou bulvárnou reláciou dnes je Farma. Aj takíto komici sa snažia zaujať a je smiešne, ak si zoberú za svoj cieľ človeka, ktorý bol postrelený. Ale asi to nie je dobrý príklad, ak sa ako spoločnosť chceme dostať do nejakého normálu,“ dodáva Eštok a humoristov vyzýva, aby ubrali plyn. 


Netrvalo dlho a ku kritike ministra vnútra sa vyjadril aj samotný komik. Trestné činy a násilie odsudzuje a odmieta, že by čiernym humorom prekročil hranicu, keďže bol viac o kritike slovenskej spoločnosti než o atentáte. 

„Je objektívny fakt, že atentát bol neúspešný. Je komediálna hyperbola dať to za vinu odchodu mladých ľudí zo Slovenska (ktorý je tiež objektívnym faktom). A veta “Aká krajina, taký Kennedy” je zjavný hyperbolický sarkazmus. Nič z toho, čo je vo videu, neschvaľuje to, čo sa stalo,“ vraví Makovický.

Dodáva, že to, či morálne zlyhal, závisí od definície morálky a presvedčení o jej objektivite. „Takže si nie som tak istý, ako pán minister. Ale to je na inú debatu,“ uzatvára.