Zamestnanci STVR hovoria o strete záujmov a nepotizme pri výbere členov rady. Pellegrinimu adresovali druhý list


Foto: Zamestnanci STVR hovoria o strete záujmov a nepotizme pri výbere členov rady. Pellegrinimu adresovali druhý list Foto: Facebook/Peter Pellegrini

Zástupcovia štrajkového výboru Slovenskej televízie a rozhlasu dnes dopoludnia adresovali Petrovi Pellegrinimu otvorený list. Upozorňujú na stret záujmov a nepotizmus pri výbere členov Rady STVR. Ide o druhý list, ktorý prezidentovi adresovali. Na ich list z 27. júna stále neodpovedal.

Členom Rady STVR sa stal aj generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala. Stalo sa tak na odporúčanie komisie, ktorú zriadila samotná Šimkovičová. Machala je tiež jedným z autorov novely, ktorá zrušila RTVS. 

„Vymenovaním Lukáša Machalu za člena Rady STVR, ktorá má podľa nového zákona silné kompetencie, došlo aj k personálnemu prepojeniu výkonnej politickej moci a verejnoprávneho média, ktoré sa stalo politicky podriadené už zmenou legislatívy,“ uvádza štrajkový výbor.

Machalu podľa nich odporučili ľudia, ktorí sú jeho kolegami alebo k nemu majú blízko. Členom komisie bol riaditeľ kancelárie ministerky Svetozár Nižňanský, ktorý s Machalom pôsobil v rovnakom hokejovom klube. Je tiež synom bývalého riaditeľa Slovenskej televízie Štefana Nižňanského, známeho pre svoje cenzorské praktiky.

„Riaditeľom jeho kancelárie bol práve Lukáš Machala. Štefan Nižňanský v minulosti ako riaditeľ bývalej Slovenskej televízie priamo na stránkach verejnoprávneho média písal príspevky proti novinárom a spoločne s Lukášom Machalom cenzurovali prácu novinárov v investigatívnej relácii Reportéri,“ vysvetľujú zamestnanci. 


Druhou členkou komisie mala byť Šimkovičovej hovorkyňa Petra Bačinská, manželka kandidáta za extrémistickú ĽSNS, ktorá na sociálnych sieťach pravidelne zdieľa nenávistné príspevky voči menšinám, utečencom a liberálom. „Šokujúce je aj zistenie, že vo výberovej komisii, ktorá Lukáša Machalu odporučila ministerke na vymenovanie za člena Rady STVR, bol šéf odboru zvláštnych činností STVR Marek Marhula. Pričom meno Marek Marhula sa v obchodnom registri vyskytuje v spoločnej firme, v ktorej v tom istom čase podnikala aj Mária Machalová, príbuzná Lukáša Machalu,“ dodáva výbor.

Kompetentných žiadajú, aby zriadili nové transparentné výberové konanie členov rady. Prezidenta Petra Pellegriniho žiadajú o osobné stretnutie. „Vážený pán prezident, dostali ste od občanov silný mandát na výkon verejnej služby vo funkcii hlavy štátu. Veríme, že Vám dáva privilégium aj záväzok prispieť váhou vášho úradu k ochrane demokracie, ku ktorej neodmysliteľne patria kvalitné verejnoprávne médiá. Sme pripravení kedykoľvek sa s Vami stretnúť,“ uvádzajú. 

Štrajkový výbor STVR tvoria  Tomáš Bartoněk, Martin Bednárik, Marta Jančkárová, Martina Kubániová, Rozália Vlasková, Ivan Brada, Soňa Gyarfašová, Michal Várošík.

Redakcia sa snaží získať aj stanovisko prezidenta. Článok budeme aktualizovať.