Šimkovičová presunula svojho nominanta Bittnera. Z galérie poputuje do národného múzea


Foto: Šimkovičová presunula svojho nominanta Bittnera. Z galérie poputuje do národného múzea Foto: Linkedin/Anton Bittner

Poverený riaditeľ SNG a nominant Martiny Šimkovičovej (SNS) Anton Bittner bol k 30. septembru odvolaný z funkcie. informuje Denník SME. Bittner do funkcie vstúpil začiatkom augusta, kedy na stoličke vystriedal Alexandru Kusú. Už pri prvom stretnutí so zamestnancami im riaditeľ oznámi, že nemá žiadne skúsenosti s manažmentom kultúrnej inštitúcie a umeniu nerozumie. Rezort Bittnera označil za odborníka na financie.

Vo funkcii bol menej ako dva mesiace. Podľa zistení Denník N sa má teraz stať novým riaditeľom Slovenského národného múzea. Branislav Pánis, ktorý múzeum doteraz viedol, skončil v pozícii riaditeľa včera. V ten istý deň sa konal aj protest pamiatkarov, ktorí vyvesili čiernu zástavu na viaceré hrady či historické pamiatky. Namietajú proti zasahovaniu ministerky kultúry do dotačných schém. 

Šimkovičová svojho nominanta v galérii zrejme nahradí novou riaditeľkou Silviou van Espen. Hovoria o tom viaceré zdroje z prostredia kultúry, samotná Espen to však nekomentovala. 


Bittnerov nástup do galérie vyvolal ohlas nie len pre jeho vyjadrenia, že o kultúre nič nevie. Ale aj pre kroky, ktoré ako riaditeľ podnikol len pár hodín po prevzatí dekrétu. Zrušil napríklad posledné rozhodnutie Alexandry Kusej, ktorá návštevníkom ponúkla voľný vstup do galérie počas víkendu, ktorý nasledoval po jej odchode. 

Bittner dal zo sociálnych médií galérie tiež vymazať podporné vyjadrenie zamestnancov smerom k Alexandre Kusej či odvolanému riaditeľovi SND Matejovi Drličkovi. Naopak, Bittner dal zverejniť ospravedlnenie, ktoré sa týkalo priamo jeho. Galéria sa mu ospravedlnila za únik nahrávky z prvého stretnutia so zamestnancami. Tí tvrdili, že s nimi takýto príspevok nik nekonzultoval.

Za jeho pôsobenia odišla aj Katarína Bajcurová, ktorá v galérii pracovala niekoľko rokov ako kurátorka a minulosti SNG riadila.