Nočné teploty pôjdu poriadne dole. Kedy sa v Bratislave začne kúriť?


Vykurovacia sezóna sa už začala, čaká sa na pokles teploty

Foto: Nočné teploty pôjdu poriadne dole. Kedy sa v Bratislave začne kúriť? Foto: BSK / Wikipédia

Kým začiatkom septembra sa ešte teploty cez deň pohybovali vysoko nad 30 stupňov a v noci bolo vyše 20, začiatok októbra už bude o niečom inom. Cez noc má teplota v Bratislave klesnúť počas aktuálneho týždňa na 10 až 5 stupňov v noci. Vyššie teploty nás však nečakajú ani počas dní - podľa SHMÚ by sa teplota mala pohybovať v rozmedzí 12 až 18 stupňov. Hlavne v noci tak už môže byť viacerým z nás poriadna zima a začínajú sa ozývať hlasy volajúce po pravidelnom kúrení v bytoch.

Bolo by dobré, keby sa začalo kúriť. Na noc hlásia 3 stupne. Ľudia, hlavne starší prechladnú a hneď máme pandémiu,“ ozval sa obyvateľ Petržalky Tibor. Teploty v noci by síce podľa meteorológov mali byť trošku vyššie, ako napísal, ale to nič nemení na tom, že mnohým ľuďom už môže byť v bytoch zima.

Nielen starší ale aj deti. My celý deň mrzneme a dcéra a ja máme sople a kašeľ, chodí po byte oblečená a aj tak je studená ako ľad,“ súhlasí Simona a rovnaký názor má aj Eva. Veru, v bytoch zima, zišlo by sa aspoň trochu.“

Viacerí Petržalčania však tvrdia, že u nich sa už kúriť, či aspoň temperovať začalo. Ako príklad uviedli Mlynarovičovu ulicu. Naopak, ďalší obyvateľ najväčšieho slovenského sídliska hovorí, že na Znievskej sú radiátory stále studené ako „psí čumák.“ Objavili sa aj prvé sťažnosti: „Už som aj volala do kotolní. Bolo mi povedané, že pokiaľ cez deň nebude 13 stupňov aspoň dva dni za sebou, tak sa kúriť nebude. A keď som spomenula nočnú teplotu, tak mi povedali, že bohužiaľ, lebo legislatíva nepustí,“ ponosuje sa Dana.

Vykurovacia sezóna sa začala 1. septembra, čaká sa na stabilný pokles teploty

Čitateľka Dana dostala od dodávateľa tepla korektnú informáciu. Napriek tomu, že vykurovacia sezóna odštartovala 1. septembra, na pravidelne vyhriate radiátory si Bratislavčania musia počkať, kým bude chladnejšie.

Vykurovacia sezóna sa začína spravidla 1. septembra príslušného kalendárneho roka a končí sa 31. mája nasledujúceho kalendárneho roka. K spusteniu vykurovania dochádza, ak vonkajšia priemerná denná teplota vzduchu vo vykurovacom období klesne počas dvoch za sebou nasledujúcich dní pod 13 °C a podľa predpovede počasia nemožno očakávať nárast vonkajšej priemernej dennej teploty v nasledujúcom dni nad túto hodnotu,“ oznámila spoločnosť Veolia, ktorá teplo v Petržalke dodáva, pred niekoľkými dňami. Počas septembrových záplav a chladného počasia sa tiež objavili žiadosti o vykurovanie.


Kúriť by sa podľa predpovede SHMÚ v Petržalke mohlo začať v druhej polovici tohto týždňa. V stredu a piatok teplota cez deň klesne na 12 stupňov a ak sa nezvýši ani cez víkend, Petržalčania a dočkajú vyhriatych radiátorov.

Zdroj: SHMÚ


Vplyv na vykurovanie má však aj orientácia bytového domu a jednotlivých bytov. Tie, ktoré sú orientované na juh sa vykurujú rýchlejšie. A dôležitým faktorom je tiež technický stav potrubí, o ktoré sa stará správca bytového domu.

„Na samotnú rýchlosť vykúrenia jednotlivých objektov či bytov vplýva niekoľko faktorov. Dôležité je najmä vyregulovanie rozvodov v bytovom dome. Ak systém rozvodov nie je správne vyregulovaný, niektoré byty v tom istom paneláku majú radiátory horúce, iné, naopak, letné. Túto činnosť zabezpečuje správcovská spoločnosť, keďže Veolia dodáva teplo a spravuje rozvody po pätu jednotlivých bytových domov,“ píše Veolia. 

V noci sa radiátor odporúča nastaviť na nižšiu hodnotu vykurovania. Teplota v spálni by mala byť 18 až 20 stupňov. Radiátor by ste však počas nočných hodín nemali vypínať úplne. Potom totiž dochádza k ochladzovaniu stien a byt je náročnejšie vykúriť.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj