Kedy otvoria plaváreň Pasienky? Oba bazény majú svoje špeciálne termíny pre verejnosť


Kedy bude otvorená plaváreň Pasienky?

Foto: Kedy otvoria plaváreň Pasienky? Oba bazény majú svoje špeciálne termíny pre verejnosť Foto: STaR

Dlhodobo zatvorená plaváreň Pasienky na Bajkalskej ulici sa čoskoro dočká otvorenia. Jej bazény budú verejnosti sprístupňované postupne. V súčasnosti má plaváreň obrovský investičný dlh. Na jej rekonštrukciu štát vyčlenil v rokoch 1999 až 2020 celkovo sumu 166 969,59 eur. Kedy budú Pasienky sprístupnené verejnosti?

Minulý týždeň sa stretli zástupcovia hlavného mesta, Slovenskej plaveckej federácie ako príslušného národného športového zväzu a zástupcov 18 športových klubov, ktoré dlhodobo pôsobia v plavárni Pasienky. Jej vlastníkom je magistrát. 

Na Pasienkoch sa nachádza jediný krytý 50-metrový a 25-metrový bazén so špeciálnou hĺbkou pre výuku plávania. Inde v Bratislave ho nenájdete. „Uskutočnila sa komentovaná prehliadka rekonštruovaných priestorov plavárne, počas ktorej boli zástupcovia športových klubov podrobne informovaní o aktuálnom stave rekonštrukcie 50 m i 25 m bazéna. Kluby dostali aktuálne pravdivé informácie o prebiehajúcej rekonštrukcii vrátane jej míľnikov, nákladov, okolností nepridelenia sumy 1 096 421,2 euro z Fondu na podporu športu na ďalšiu fázu rekonštrukcie a dopadov tohto faktu, ako aj havárie podlahového kúrenia okolo 50 m bazéna, na termín jej otvorenia,“ informuje Správa telovýchovných a rekreačných zariadení Hlavného mesta SR Bratislavy.

Bazén 50 metrov by sa mal verejnosti sprístupniť do konca januára 2025 a 25-metrový bazén do konca mája 2025. Spustenie rekonštrukcie bazénov znamenalo aj to, že sa výučba plávania sa musela presunúť do menších bazénov a kluby museli znížiť počet detí, ktoré na kurz chodili. 



Rekonštrukcia a modernizácia sa týka najmä “srdca” plavárne, teda bazénovej technológie zo 70. rokov, ktorá už bola v zlom stave. Táto technológia bude kompletne vymenená, na mieste už máme 4 nové gravitačné filtre a nové protiprúdové výmenníky. Rekonštruovaná bude aj samotná bazénová hala vrátane tribún, aktuálne sa robí druhá polovica stropných podhľadov, sanácia stĺpov a stien vrátane výmeny obkladov podľa návrhov syna pôvodného architekta plavárne. Predpokladáme, že plaváreň opäť otvoríme už toto leto a počul som, že bude županová párty,“ povedal primátor Matúš Vallo vo februári tohto roka. 

Pasienky boli zatvorené v polovici júna 2023, pričom plavecké kluby o tom boli informované dva týždne pred odstávkou. Spomínaný plavecký bazén na Pasienkoch funguje od roku 1973, kedy bola plaváreň otvorená. Jej autorom je architekt Kamil Kosman. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj