TABUĽKA: Dôchodkový vek opäť porastie. Súčasní tínedžeri budú pracovať až do sedemdesiatky. Vypočítajte si váš odchod


Foto: TABUĽKA: Dôchodkový vek opäť porastie. Súčasní tínedžeri budú pracovať až do sedemdesiatky. Vypočítajte si váš odchod Foto: pixabay.com

Budúcich dôchodcov čaká obrovská zmena. Kým doteraz bol vek odchodu do dôchodku pevne určený a závisel maximálne od počtu detí, ktoré dôchodca mal, aktuálne už je na Slovensku dôchodkový vek naviazaný na strednú dĺžku života. V praxi to znamená to, že čím viac bude stúpať vek dožitia obyvateľstva, tým neskôr do dôchodku pôjdeme. Dnešní tínedžeri tak do penzie pokojne môžu odísť po sedemdesiatke.

Zmena sa týka ľudí, ktorí sa narodili od roku 1967. Zákon platí od januára budúceho roku záležať bude tiež na počte vychovaných detí. Vek odchodu do dôchodku sa zníži o 6 mesiacov za každé dieťa, tak ako to bolo doteraz.

„Pre ročník 1967 sa bude skúmať hodnota strednej dĺžky života v rokoch 2009 až 2020, pričom sa toto rozpätie rozdelí na sedem samostatných päť rokov trvajúcich referenčných období. V každom z nich sa potom skúma zmena strednej dĺžky života. Napríklad v období rokov 2015 až 2020 sa zoberie údaj o strednej dĺžke života zistený štatistickým úradom v roku 2020, od neho sa odpočíta údaj o strednej dĺžke života zistený v roku 2015 a výsledok sa vydelí číslom päť,“ uvádza zložitý výpočet dôchodkového veku špecializovaný portál Finsider.sk.


„To znamená, že dôchodkový vek ľudí narodených v roku 1967 bude o 0,163 roka, čo je zaokrúhlene jeden mesiac, vyšší, ako dôchodkový vek ľudí narodených v roku 1966. Ten zostáva na úrovni 64 rokov. Predbežne tak platí, že ľudia bez detí narodení v roku 1967 pôjdu do penzie vo veku 64 rokov a jeden mesiac,“ dodáva portál.

Podľa údajov Eurostatu platných pre rok 2023 dosahovala na Slovensku priemerná dĺžka života 78,1 roka, pričom ženy sa dožívajú zhruba o 3 roky viac ako je priemer, u mužov je to naopak. Ak bude priemerná dĺžka života stále stúpať. Zaujímavé sú tieto čísla z hľadiska nového výpočtu odchodu do dôchodku. Ak napríklad v roku 2050 dosiahne priemerný vek dožitia viac ako 85 rokov, ľudia narodení okolo roku 2010 by do penzie odchádzali až po sedemdesiatke.

Kedy máte nárok na odchod do dôchodku podľa súčasného zákona? Jednoduchá kalkulačka na výpočet presného dátumu sa nachádza v tomto odkaze.