Rodičia o chodník na Fučíkovej v Senci žiadali roky. Teraz ho využívajú skôr autá ako chodci


Foto: Rodičia o chodník na Fučíkovej v Senci žiadali roky. Teraz ho využívajú skôr autá ako chodci
Galéria: 3 fotky
Foto: Facebook/Senec - komunitná

V Senci opäť vznikajú spory pre parkovanie. Tentokrát komplikácie vznikli na Fučíkovej ulici pri miestnom Terne. Miestni obyvatelia v tomto úseku dlho radnicu žiadali, aby tam osadila chodníky pre chodcov. Od križovatky Fučíkova - Hečkova doteraz totiž neviedol smerom k Ternu žiaden chodník, ľudia boli preto nútení chodiť po hlavnej ceste. 

Chodník sa však v poslednom čase stal doménou áut, ktoré pri parkovaní zaberajú jeho značnú časť. „Chcem sa spýtať majiteľov áut, či je toto podľa nich normálne. O ten chodník sme u mesta lobovali vyše roka, pretože deti museli chodiť do školy po ceste. A vy ste tak d***nutí a sebeckí, že ani teraz si nedáte pokoj. Stavím sa, že parkujete na mieste pre rodičov s deťmi aj keď so sebou žiadne nemáte,“ napísala Senčanka Katka. 

Miestni jej radia, že by bolo najlepšie požiadať radnicu, aby tam osadila železné alebo betónové valce, na začiatok chodníka. „To je chodník ako ten kto ho robil. Nič v zlom, keby tam bol poriadny obrubník, tak by to bolo inak a keď tam parkujú autá sú také zábrany, aby auto nešlo úplne ku chodníku,“ hovorí Andrej. Pridáva sa k nemu Boris, ktorí kritizuje to, že tam tie zábrany vôbec treba a ľudia bez nich nevedia, ako majú parkovať. 

 

„My rodičia sme radi, že tam nejaký chodník vôbec konečne je. Keďže hneď vedľa je základná škola,“ hovorí Katka a mesto vyzýva, aby chodník dokončilo podľa legislatívy. Silvia zas hovorí, že je úsek všeobecne problematický a ľudia tadiaľ chodia každé ráno do obchodu po strede cesty. „A nie je to kvôli zle zaparkovaným autám. Je to o lenivosti a arogancii prejsť na druhu stranu na chodník. Treba aj ľudí naučiť chodníky používať,“ dodáva. 

O stanovisko sme požiadali aj radnicu. Chodník je úplne nový, realizoval sa v polovici septembra. Mestská polícia už tieto vozidlá riešila, na chodníku nenechali dostatok miesta pre chodcov. „Na definitívne vyriešenie situácie mesto pripravuje namaľovanie čiar, aby skutočne každý vodiť presne vedel, ako má parkovať. Budú sa ešte riešiť ďalšie povrchové úpravy,“ povedala pre Bratislavak hovorkyňa mesta Senec Martina Ostatníková. 

Keďže vozidlá výrazne obmedzujú pohyb chodcov, kontaktovali sme aj mestskú políciu, aká pokuta im v tomto prípade hrozí. Aj v prípade, že nestojíte na chodníku kolesami, ale blokujete ho inou časťou vozidla, aj v tomto prípade vám hrozí pokuta.

Zákon o cestnej premávke definuje zastavenie vozidla ako uvedenie vozidla do pokoja na čas nevyhnutne potrebný na urýchlené nastúpenie alebo na vystúpenie prepravovaných osôb alebo na urýchlené naloženie alebo na zloženie nákladu. Státie je uvedie vozidla do pokoja dlhšie, ako je čas dovolený na zastavenie. „Z predmetných definícií  jednoznačne vyplýva, že zastavenie a státie sa netýka len časti vozidla napr. kolies, ale vozidla ako celku,“ vysvetľuje náčelník seneckej polície Ľuboš Hlaváč.

„V blokovom konaní alebo rozkaznom konaní  možno za takýto priestupok uložiť pokutu do 50 Eur a v rámci inštitútu objektívnej zodpovednosti pokutu vo výške 78 Eur,“ dodáva.