Váš pes môže byť hrdinom. Počuli ste už o zvieracom darovaní krvi?


Foto: Váš pes môže byť hrdinom. Počuli ste už o zvieracom darovaní krvi?
Galéria: 7 fotiek
Foto: Facebook/Psí darcovia krvi

Rovnako ako u ľudí, aj medzi zvieratami sa občas vyskytnú situácie, kedy je potrebná život zachraňujúca transfúzia krvi. Na Slovensku sa v posledných rokoch zvyšuje povedomie o psích darcoch krvi, ktorí zohrávajú kľúčovú úlohu pri záchrane životov iných psov. Darovanie krvi je dôležitým prejavom solidarity medzi zvieratami a ľudskými majiteľmi, ktorí chcú prispieť k záchrane životov.

Na Slovensku existuje databáza psích darcov krvi, kde sú registrované stovky darcov a desiatky veterinárnych kliník. Táto databáza pomáha veterinárom rýchlo nájsť vhodného darcu v prípade akútnej potreby. Každý nový darca je veľmi cenný, pretože môže pomôcť výrazne zvýšiť šance na záchranu života iného psa.

V databáze dobrovoľných darcov je už zapísaných 259 psích darcov krvi a 35 veterinárov. „Chceme sa veľmi pekne poďakovať za Vašu ochotu pomáhať a taktiež aj za šírenie osvety, ktorá je pre tento projekt veľmi dôležitá,“ uviedli zakladatelia projektu Psí darcovia krvi.

Majitelia psov, ktorí majú doma zdravého a vhodného psa, môžu do tejto databázy zaregistrovať svojho miláčika. Darovanie je úplne bezplatné a všetky náklady spojené s vyšetreniami a odberom hradí majiteľ príjemcu.

Kto môže byť psí darca?

Aby sa pes mohol stať darcom krvi, musí spĺňať niekoľko základných kritérií. Ideálny darca je zdravý pes vo veku od 2 do 8 rokov, s hmotnosťou nad 25 kilogramov. Dôležitá je tiež pravidelná starostlivosť o zdravie psa, vrátane očkovania a odčervovania. Pes, ktorý nikdy nedostal transfúziu krvi ani iné krvné produkty, je vhodným kandidátom na darovanie. Veterinári pred každým odberom vykonávajú hematologické vyšetrenie, aby sa zabezpečilo, že darovanie neohrozí zdravie psa.


Prečo je psia krv taká dôležitá?

Potreba transfúzie krvi u psov môže vzniknúť z rôznych dôvodov. Medzi najčastejšie patrí otrava, infekcie prenášané kliešťami, vážne úrazy alebo komplikované chirurgické zákroky. Rovnako aj vírusové ochorenia, poruchy zrážanlivosti krvi či autoimunitné choroby môžu spôsobiť, že pes potrebuje darcovskú krv. Niektoré druhy rakoviny vyžadujú pravidelné transfúzie, ktoré pomáhajú psovi zvládať liečbu a predĺžiť jeho život.

Ako prebieha darovanie krvi?

Proces darovania krvi je pre psov bezpečný a bezbolestný. Pred samotným odberom prejde darca dôkladným vyšetrením. Ak sú všetky výsledky v poriadku, veterinár odoberie krv buď z prednej labky alebo z krčnej žily. Samotný odber trvá len niekoľko minút, po ktorých pes dostane infúziu na zlepšenie krvného obehu a nejaké chutné občerstvenie. Celý proces trvá približne jednu hodinu.

Psí darcovia krvi sú tichí hrdinovia, ktorí svojou pomocou môžu zachrániť život. Vďaka narastajúcej osvete a podpore sa zvyšuje počet darcov, čím sa zvyšujú aj šance na záchranu životov psov na Slovensku. Najviac registrovaných psích darcov aj veterinárov je v Bratislavskom kraji, nasleduje Žilinský a Košický kraj, čo sa týka psích darcov. V prípade zaregistrovaných veterinárov je na druhom mieste Košický a potom Trnavský kraj. Grafy si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.