V apríli mal podstúpiť eutanáziu. Jan Kavalír bojuje s ALS, jeho manželka Buca teraz porodila dievčatko


Foto: V apríli mal podstúpiť eutanáziu. Jan Kavalír bojuje s ALS, jeho manželka Buca teraz porodila dievčatko Foto: Instagram/ijembuca

Láska prekoná všetko. Príbeh manželov Kavalírových dokazuje, že aj v náročných chvíľach sa dajú prežiť momenty šťastia, nádeje a lásky. Jan Kavalír je bývalý fitness tréner, moderátor podcastov o športe či reportér časopisu Muscle & Fitness. Pred siedmimi rokmi sa uňho prejavilo ochorenie ALS, teda amyotrofickou laterálnou sklerózou. Tá spôsobuje stratu neurónov v mieche a mozgu, ľudia s touto chorobou sa nedokážu hýbať či rozprávať. Jeho manželka, influencerka, podcasterka a koučka Martina Kavalírová dokázala včera v nemocnici malý zázrak. Porodila ich prvé spoločné dieťa. 

„Láska naša vitaj na tomto svete. Všetko ti ukážem, všetko ťa naučím. Neviem opísať, čo sa vo mne odohráva, bol to najťažší, ale aj najkrajší deň v mojom živote. Pozdravujeme vás všetkých, ďakujeme moc, že ste na nás mysleli,“ napísala Martina, ktorá na sociálnych médiách vystupuje aj pod menom Buca. 


Manželom sa narodilo zdravé dievčatko, ktoré pomenovali Eliška Kavalírová. Nechýbalo veľa a svojho otca nemusela nikdy vidieť. Jan Kavalír mal totiž v apríli podstúpiť eutanáziu vo Švajčiarsku. Večer predtým si však s manželkou asistovanú samovraždu rozmysleli, nedokázali to urobiť. 

Jan Kavalír sa pre eutanáziu rozhodol v momente, keď sa jeho diagnóza zhoršila natoľko, že mu telo neumožňovalo žiaden pohyb. Jeho manželka pre Denník N vysvetlila, chcel mať možnosť odísť, hoci zákrok napokon nepodstúpil. „On totiž nechce zomrieť. Aj mi to povedal: Láska, ja nechcem zomrieť. Nik predsa nechce zomrieť. Ale musím. Nechcem žiť takto,“ povedala Buca. Za objednávku eutanázie zaplatili 13-tisíc eur a rozhodli sa pre ňu v čase, keď už bolo jasné, že spolu čakajú dieťa. 

„Starostlivosť o Honzíka je už, nech to znie akokoľvek, naozaj neúnosná. Ale odmyslime si to a pripusťme, že by sme to naozaj preložili na september. To by som do Švajčiarska, teda na posledné odprevadenie Honzíka, cestovala s malým bábätkom, ktoré tiež potrebuje svoju starostlivosť. Nejde to,“ vysvetľuje Kavalírová. 


Jej manžel je aktuálne odkázaný na posteľ či invalidný vozík. V tomto štádiu už nemá žiadne svaly a ak sedí, sedí priamo na kostiach. Aby ho telo nebolelo, Martina ho musí neustále polohovať a dávať mu opiátové náplasti na bolesti. Najmä pre kŕče v prstoch rúk a nôh.

Manželia stále bojujú s nedostatkom opatrovateľov, nájsť ľudí edukovaných o ALS, ktorý by sa dokázali Jánovi venovať väčšiu časť dňa je nadľudské úsilie. 

Keďže Jan nedokáže rozprávať, komunikujú spolu cez správy. Martina ich pravidelne zverejňuje aj na sociálnych sieťach, Jan jej píše na dobrú noc vyznania a ona mu hovorí, ako sa má bábätko. Do ich životov prinieslo veľa lásky a radosti.