V Bratislave sa chystá nový prístav, vznikne pri Vlčom hrdle. Zamestnať by mohol až 2400 ľudí


Pri Vlčom hrdle v Bratislave vznikne nový prístav

Foto: V Bratislave sa chystá nový prístav, vznikne pri Vlčom hrdle. Zamestnať by mohol až 2400 ľudí
Galéria: 4 fotky
Foto: Harbour Park

Pri Vlčom hrdle má vzniknúť nový prístav s názvom Harbour Park. Cieľom projektu je posilniť Bratislavu ako obchodný prístav na medzinárodnej úrovni. Vytvorí sa tak obrovský areál na prekládku tovarov. O detailoch projektu informoval portál YIM.BA

Vznik multimodálneho terminálu či presunutie nákladnej dopravy zo Zimného prístavu. To si sľubuje developer od nového projektu Harbour Park. Vďaka nemu by Zimný prístav slúžil skôr ako osobný terminál či prístavisko pre malé osobné lode. Za projektom je spoločnosť WIN-PORT Invest, s.r.o. a rieši vodnú, cestnú a železničnú dopravu. „Na základe spolupráce a podnetov mestskej časti Ružinov, ktorá má zásadný záujem, aby v tejto lokalite vyrástol trimodálny prístav, sme sa rozhodli pripraviť projekt Harbour Park,“ uviedol za investorov Pavel Bagin pre YIM.BA. 


Galéria: 4 fotky

Celková investícia sa pohybuje na úrovni jednej miliardy eur. Bagin chce, aby projekt Bratislavu vrátil späť na európsku mapu. Prístav by mohol podľa odhadov zamestnať 2 400 ľudí. Prvá etapa má zahrnúť prístavný bazén pre nákladný prístav. Tu sa budú prekladať sypké materiálu a vybuduje sa tiež infraštruktúra s prepojením na R7. Okrem toho vznikne aj logistický park. 

Areál by mohla využívať aj verejnosť. Budú sa tu nachádzať rôzne služby a hrádza, ku ktorej budú mať obyvatelia prístup. Návrh zohľadňuje aj protipovodňovú ochranu a je dimenzovaný na tisícročnú vodu. Povodni má zamedziť hrana bazénu. 

Celková plocha projektu predstavuje 792.000 m² a vodnou plochou 105.500 m². Aktuálne je zámer pripravený na posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Získanie rozhodnutia môže trvať ďalší rok. 





Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj