PRIESKUM: Ako vyzerala voličská nálade tesne pred ohlásením konsolidácie? Takto by vyzeral parlament


PRIESKUM: Preferencie politických strán pre september 2024

Foto: PRIESKUM:  Ako vyzerala voličská nálade tesne pred ohlásením konsolidácie? Takto by vyzeral parlament Foto: Michal Šimečka, Matúš Šutaj Eštok, Robert Fico

Ak by sa parlamentné voľby konali prvý druhý septembrový víkend, zvíťazil by Smer-SD. Dokazuje to prieskum agentúry SANEP pre Ta3. Tesne pred bránami parlamentu by ostala vládna SNS a hnutie Slovensko Igora Matoviča. Naopak mimoparlamentná Republiky by prekročila 5 % hranicu. 

Kým prvé prieskumy po lete ukazovali líderstvo Progresívneho Slovenska, posledné dáta hovoria o dominantnej pozícii Smeru-SD. Ten by získal štvrtinu hlasov, 24,9 %. Druhé by sa umiestnilo Progresívne Slovensko s 22 % a tretí Hlas-SD s 13 % hlasov. Prieskum sa uskutočnil 9. až 15. septembra 2024 na vzorke 2 430 opýtaných. Nezachytáva teda náladu voličov po ohlásení konsolidačných opatrení, ktoré zvýšili základnú sadzbu DPH na 23 %. 



Do parlamentu by sa ešte dostalo aj KDH so 7,1 % hlasov a aj Republika, ktorá vo voľbách skončila mimo Národnej rady. Získala by 6,3 %. Tesne by päťpercentnú hranicu preliezla aj SaS s 5,7 % hlasov. Slovenská národná strana Andreja Danka by so 4,4 % skončil mimoparlamentu. 

Aliacia by získala 4,4 %, Demokrati 3,8 %, koalícia Slovensko, KÚ a Za ľudí 3,6 %. V prípade Matovičovej koalície by nestačilo ani prekročenie päťpercentnej hranice. Ako koalícia by museli dosiahnuť aspoň 7 %. Posledná v prieskume skončila Sme rodina Borisa Kollára s 2,8 % hlasov. 

Zmenilo by sa aj rozloženie kresiel v parlamente. Smer by získal 47 mandátov, PS 42 a Hlas 25 mandátov. KDH by obsadilo 13 kresiel, Republika o jedno menej a SaS by mala 11 kresiel. 



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj