ONLINE: Kultúrny protest na Slovensku. Ľudia z kultúry vyšli do ulíc proti Šimkovičovej


ONLINE: Kultúrny protest v 14 mestách. Ľudia demonštrujú proti Šimkovičovej

Foto: ONLINE: Kultúrny protest na Slovensku. Ľudia z kultúry vyšli do ulíc proti Šimkovičovej Foto: Redakcia

Aktualizované 18:55

V dave sa nachádza aj Magda Vášáryová. Organizátori museli zasahovať pri problémoch s provokatérmi.

Zdroj: Redakcia


Aktualizované 18:40

Pod pódiom stojí aj známy slovenský herec Tomáš Maštalír. Maštalír stojí za rozrušenou kultúrnou obcou v ich snahách za lepšiu kultúru na Slovensku.

Zdroj: Redakcia


Aktualizované 18:38

Marek Varga, pamiatkar a člen združenia pri Hrade Uhrovec, ostro kritizuje ministerstvo kultúry za to, že brzdí obnovu kultúrnych pamiatok. Podľa Vargu hrad tento rok nemá šancu realizovať obnovu v potrebnom rozsahu kvôli pôsobeniu ministerky Šimkovičovej a Lukáša Machalu. Peniaze nemáme ani na vápno, piesok a drevo,“ uviedol Varga. Otvorene sa pýta, či bude záver taký zlý, že pamiatky opäť začnú chradnúť, zmizne živá hudba a prestanú sa vydávať odborné knihy. 

Aktualizované 20:20

„Ministerka Šimkovičová aj generálny tajomník Machala však zotrvávajú vo svojich funkciách, a to napriek mnohým preukázateľným zlyhaniam vo vedení rezortu kultúry a napriek masívnemu tlaku zo strany odbornej i širokej občianskej verejnosti,“ znie bratislavským námestím z pódia.


Aktualizované 18:15
Na pódiu reční Peter Kerekeš - slovenský filmový režisér a scenárista. K protestom sa pridalo aj námestie v Košiciach, Trnave, Banskej Bystrici a ďalších slovenských mestách.

Zdroj: Redakcia


Dnes sa v štrnástich mestách po celom Slovensku konajú protesty ľudí z kultúrnej obce, ktoré organizuje nestranícka občianska platforma Otvorená Kultúra!. Táto iniciatíva, podporujúca Kultúrny štrajk, vyjadruje nesúhlas s Martine Šimkovičovej a jej pôsobením v kultúrnych inštitúciách.

Protesty sú výrazom rastúcej nespokojnosti v kultúrnom sektore, kde sa viac ako 3500 pracovníkov nachádza v štrajkovej pohotovosti. Sledujte náš online prenos, kde vás budeme informovať o vývoji protestov a reakciách.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj