×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Daň na gastro sa zníži na 5 percent. Prvé zmeny v konsolidačnom balíčku už deň po jeho zverejnení


Foto: Daň na gastro sa zníži na 5 percent. Prvé zmeny v konsolidačnom balíčku už deň po jeho zverejnení Foto: FB Ladislav Kamenický

Minister financií Ladislav Kamenický dnes predstavil prvé zmeny v balíčku daňových opatrení. Ten pritom vládni politici ohlásili len včera. Viaceré zmeny sa stretli s kritikou aj v koalícii. Vláda napríklad plánovala zvýšiť daň z pridanej hodnoty v gastrosektore, napokon sa však zníži. Hore však pôjde daň z bankových transakcií.

Pred zvýšením DPH v oblasti gastronomických služieb varovali opoziční politici Igor Matovič a Alojz Hlina. Vláda teda zmenila pôvodné rozhodnutie. DPH na gastro služby pôjde na 5 percent, naopak zvýši sa DPH za ubytovanie na 23 percent.

„Čo sa týka gastrosektoru, vyhodnotili sme, že dopad na slovenského občana by mal byť čo najmenší a preto sme to prehodili s DPH za ubytovanie,“ povedal minister športu a cestovného ruchu Dušan Keketi na tlačovej konferencii po rokovaní vlády.

Zvýši sa aj daň za bankové operácie na 0,4 percenta v sume maximálne 40 eur a 0,8 percenta za výber hotovosti. Do štátnej pokladnice by tak malo pribudnúť 80 miliónov eur navyše.  Vyššiu daň z príjmov budú platiť firmy už od príjmu jeden milión eur ročne namiesto piatich miliónov. Týmto opatrením chce vláda plánuje získať 30 miliónov.

Minister financií Ladislav Kamenický ostro reagoval na kritiku zvýšenia DPH na knihy na 23 percent. Vyhlásil, že vláda znižuje DPH na učebnice, čo podporí vzdelanosť.

„Najväčšie bratislavské kníhkupectvá, kaviarne, majú najdrahšiu cenu kníh. Tu zo mňa nikto nebude robiť netvora, to si vyprosím,“ vyhlásil Kamenický na tlačovej konferencii. „Choďte do tých kníhkupectiev a opýtajte sa, prečo sú také drahé.“



Kamenický zároveň povedal, že predajcovia kníh by mali znížiť svoje marže a tam sa podľa ministra financií dá nájsť aj rezerva na zníženie cien kníh.

Progresívne Slovensko: bežnú slovenskú rodinu bude konsolidácia stáť 1000 eur ročne

Vládny konsolidačný balíček kritizuje najsilnejšia opozičná strana Progresívne Slovensko. Jej líder Michal Šimečka na tlačovej konferencii povedal, že priemernú slovenskú rodinu ročne vyjde na 1000 eur vo forme zvýšených životných nákladov.

„Dotkne sa to tých najzraniteľnejších, tých najviac postihne nárast cien,“ uviedol Šimečka. Kritizoval tiež nízku kvalitu služieb štátu, ktoré idú cenovo nahor. Ako príklad uviedol drahšie diaľničné známky, avšak bez toho, aby Ficove vlády postavili diaľnicu napríklad do Košíc.

„Včera vám zabudli povedať, že inflácia bude budúci rok vyššia ako 5 percent a zároveň klesnú reálne mzdy. To znamená, že životná úroveň klesne,“ varoval ekonomický expert PS Štefan Kišš.


Prečítajte si viac: