×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Obnovili vlaky do Viedne, Dunaj však stále stúpa. V Bratislave sa výška hladiny blíži k 10 metrom


Foto: Obnovili vlaky do Viedne, Dunaj však stále stúpa. V Bratislave sa výška hladiny blíži k 10 metrom Foto: BSK

Povodňová situácia sa v Bratislave a okolí pomaly dostáva do normálu. Obnovené bolo železničné spojenie hlavného mesta s Viedňou. Dunaj však stále stúpa, aktuálne sa výška vodnej hladiny pohybuje na úrovni 970 až 980 centimetrov. Kulminuje aj rieka Morava a práve to zapríčinilo stúpnutie hladiny rieky v centre Bratislavy.

Premávka vlakov do Viedne bola prerušená cez víkend. Slovenské Záhorie vtedy postihla najhoršia povodňová vlna, ešte ťažšia však bola situácia v susednom Rakúsku. Vlaky z Bratislavy do Viedne nepremávali práve kvôli kritickému ohrozeniu železničnej infraštruktúry na rakúskej strane hranice.

Krátko po polnoci bola obnovená doprava medzi Slovenskom a Rakúskom. Vlaky z Petržalky do Viedne, z Košíc do Viedne aj z Bratislavy do Splitu tak už jazdia podľa grafikonu, nákladná doprava je však stále v obmedzenom režime, oznámilo dnes ministerstvo dopravy. V nákladnej doprave je situácia nezmenená, stále platia obmedzenia pri cezhraničnom preberaní vlakov na hraniciach s Českom aj Rakúskom, čo ovplyvňuje prepravné toky a dotýka sa najmä prepráv pre drevársky, hutnícky či potravinársky priemysel v okolitých štátoch. Čiastočné lokálne obmedzenia sú aj na Záhorí.

Zdroj: Hasičský a záchranný zbor

Zlepšuje sa aj situácia na cestách. Uzavreté sú však stále viaceré úseky.



Napriek tomu, rieky Dunaj a Morava stále kulminujú. V Bratislave dokonca došlo k miernemu zvýšeniu hladiny rieky. Stále platí najvyšší tretí stupeň výstrahy pred povodňami. Hladina Dunaja v Devíne sa dnes dopoludnia pohybuje okolo 910 cm a v Bratislave najčastejšie medzi 970 a 980 cm. Priebeh kulminácie ovplyvňuje vysoký vodný stav na Morave, kde taktiež prebieha kulminácia. Pokles na rakúskom úseku (nad sútokom s Moravou) je zatiaľ len mierny, dôvodom je dotekanie prítokov a topiace sa zásoby snehu v Alpách. Vzostup hladiny naďalej pokračuje na úseku pod VD Gabčíkovo. Kulminácia pokračuje aj na strednom a dolnom úseku Moravy, uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav.

Bratislavský magistrát oznámil zrušenie niekľokých obmedzení - od dnes budú znova verejnosti prístupné Medická, Grasalkovičova a Slubekova záhrada. Začína sa taktiež počítanie škôd. Minister životného prostredia Tomáš Taraba uviedol, že predbežný odhad sa pohybuje okolo 20 miliónov eur na celom území Slovenska.

Obrovské škody eviduje aj Bratislavský samosprávny kraj. Bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity na celom území Bratislavského kraja. Našou prioritou je minimalizovať škody a zaistiť bezpečnosť občanov, uviedol predseda BSK Juraj Droba.


Prečítajte si viac: