×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Kultúrny štrajk zvoláva ľudí do ulíc. Vo štvrtok bude v Bratislave prvý protest


Foto: Kultúrny štrajk zvoláva ľudí do ulíc. Vo štvrtok bude v Bratislave prvý protest Foto: Protest v Nitre 11. januára 2024, Zdroj: Nitrak.sk, ilustračné

Vo štvrtok 19. septembra prebehne v 12-tich slovenských mestách prvá séria protestov na podporu štrajku kultúrnej obce. Ten organizuje platforma Otvorená kultúra! zastupujúca viac ako 340 slovenských kultúrnych organizácií. Chýbať nebude ani Bratislava. Protest sa uskutoční na Námestí slobody o 18:00 hod.

Dôvodom protestov je podľa organizátorov radikálne zhoršenie pracovných podmienok ľudí pracujúcich v kultúre a kreatívnom priemysle za posledných 10 mesiacov. „Devastačné zásahy vedenia Ministerstva kultúry ochromujú slovenskú kultúru na všetkých jej úrovniach – či už hroziacim prepadnutím 9 miliónov eur na obnovu kultúrnych pamiatok, bezdôvodným odvolávaním a prepúšťaním riaditeľov a riaditeliek štátom zriadených inštitúcií, politickým ovládnutím verejných kultúrnych fondov alebo kontroverzným zákonom o STVR,“ vymenúvajú niektoré z kontroverzných dopadov rozhodnutí súčasného vedenia rezortu kultúry.

Platforma tvrdí, že do Kultúrneho štrajku už vstúpilo viac než 2-tisíc pracovníkov, z čoho desiatky sú z Nitry a okolia. „Situácia sa nedotýka len výkonných umeleckých profesií – hercov, výtvarníkov či hudobníkov – ale priamo zasahuje aj podporné profesie, akými sú napríklad technici, osvetľovači či zvukári,“ myslia si protestujúci.

Kroky ministerstva kultúry podľa koordinátorov protestov pocíti aj bežná verejnosť. To sa týka napríklad Fondu na podporu umenia, ktorý doposiaľ dotoval rozmanitý kultúrny život naprieč slovenskými mestami. Dotácie mohlo jednoducho získať množstvo projektov od festivalov, folklórnych súborov, cez divadlá, knižnice, múzeá, vydavateľstvá až po kultúrne centrá, či už sú nezávislé, alebo zriaďované mestami alebo krajmi. 

O podporu súťažili vo férových podmienkach v dobre nastavenom systéme, ktorý dbal na čo najväčšiu transparentnosť vďaka odborným komisiám zostaveným z viac ako 300 odborníkov a odborníčok. Po zásahu ministerstva do Zákona o FPU bude o nich rozhodovať 8 politických nominantov,“ hovorí za organizátorov protestu Marián Tesák, riaditeľ nitrianskeho festivalu Flaam.

Nominanti Martiny Šimkovičovej podľa posledných správ navyše blokujú radu fondu v jeho novej forme. Minulý týždeň sa už po druhýkrát nezúčastnili zasadnutia, kvôli čomu nebola rada uznášaniaschopná. Hrozí preto omeškanie vyhlásenia grantových výziev, a následne aj podpory projektov. „Katastrofou je tiež prepadnutie 9 miliónov eur z programu Obnovme si svoj dom na rekonštrukciu kultúrnych pamiatok, hradov a zámkov, o ktoré sa často starajú občianske združenia a dobrovoľníci,“ dopĺňa Tesák.


Organizátori zatiaľ hovoria o Kultúrnom štrajku ako o spoločnom geste ktorým kultúrna obec hovorí, že je jednotná, prepojená a spoločnými silami bude brániť likvidácii kultúry. Prihlásenie sa k nemu neznamená automatický vstup do ostrého štrajku, pri ktorom dochádza k zastaveniu pracovnej činnosti. Vzhľadom na vážnosť situácie v kultúre však ani to v budúcnosti nevylučujú.

 Aké sú teda konkrétne požiadavky Kultúrneho štrajku?

  1. Žiadame zabezpečenie odborného a kompetentného riadenia rezortu kultúry a bezodkladné zastavenie účelových a deštruktívnych zmien v tomto rezorte.

  2. Žiadame okamžité zastavenie ideologicky motivovanej cenzúry s ekonomickými dopadmi, ktoré sú dôsledkami novelizácie Zákona o Audiovizuálnom fonde, Zákona o Fonde na podporu umenia, Zákona o múzeách a galériách a Zákona o STVR.

  3. Žiadame okamžitú finančnú stabilizáciu sektora s dôrazom na zlepšenie finančného ohodnotenia pracujúcich a ich sociálneho zabezpečenia, a to naprieč škálou zriaďovaných aj nezriaďovaných inštitúcií i jednotlivcov, či už majú status zamestnancov a zamestnankýň, alebo SZČO.

Prečítajte si viac: