×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Smerák Glück hodinu pred odvolávaním Šimečku vytiahol ako argument prezidenta Havla: Nemal rád Slovensko


Foto: Smerák Glück hodinu pred odvolávaním Šimečku vytiahol ako argument prezidenta Havla: Nemal rád Slovensko

Odvolávanie podpredsedu parlamentu Michala Šimečku sa dostáva do finálnej fázy. Minulý týždeň v národnej rade prebehla rozprava, dnes by sa o odvolaní lídra Progresívneho Slovenska z parlamentnej funkcie malo hlasovať. Zatiaľ nie je jasné, či sa tak stane ešte predpoludním, alebo hlasovanie odložia na 17. hodinu.

Smer v deň hlasovania zorganizoval tlačovú konferenciu, kde predstavitelia strany zopakovali tvrdenia o tom, že rodina Šimečkovcov podľa nich neoprávnene čerpala štátne dotácie. Okrem politických následkov by toto konanie malo mať aj trestnoprávnu dohru, vyhlásil podpredseda parlamentu za Smer Tibor Gašpar. On sám bol pritom len donedávna stíhaný za viaceré trestné činy spojené s jeho pôsobením vo funkcii policajného prezidenta počas tretej vlády premiéra Roberta Fica.

Ťažký historický kaliber však voči opozičnému lídrovi vytiahol poslanec Smeru Richard Glück. Svoje vystúpenie nevenoval len Michalovi Šimečkovi, rozprával aj o finačníkovi Georgovi Sorosovi, či otcovi opozičného politika Martinovi M. Šimečkovi.

„Šimečkov otec, priateľ Sorosa, priznal, že by bez peňazí od tohto pána nikdy neporazili Mečiara. Z úst pána Šimečku staršieho sme sa dozvedeli rôzne múdrosti o tom, ako je slovenský národ zbabelý, že SNP nebolo národné,“ povedal na tlačovej konferencii Glück, ktorý pred parlamentnými voľbami vstúpil do povedomia verejnosti fyzickým napadnutím predsedu hnutia Oľano Igora Matoviča. Najavo tiež vyšli informácie o tom, že poslanec podpísal prehlásenie v ktorom žiada, aby bol oslobodený od vojenskej služby so zbraňou.


Následne sa Glück pustil do ďalšieho historického výkladu. Okrem Sorosa sa do hľadáčiku poslanca dostal aj bývalý prezident Československa Václav Havel.

Šimečkovská klika bola napojená na havlovskú kliku a veľmi dobre vieme, kto to bol Havel. Faktom je, že nemal rád Slovensko. Progresívne Slovensko spoločne s médiami tvrdia, že za vlády Smeru vypúšťajú z väzenia niekoho, kto bol právoplatne odsúdený. Čo si myslia o havlových amnestiách? Jediný, kto pustil vrahov, kriminálnikov, zločincov, násilníkov z väzení, bol Havel. Aké to malo následky, o tom už nehovia, lebo Havel je samozrejme svätý,“ zaútočil na bývalú hlavu štátu Glück.


Narážka na Havla mala zrejme ospravedlniť prepustenie právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Michala Šimečku, či to, že po zmene trestného zákona z dielne Smeru z väzenia pred uplynutím trestu prepúšťajú odsúdených. Známy je prípad z Gelnice, kde prepustili dvojicu podvodníkov, ktorá o viac ako 80 tisíc eur okradla dôchodcu a ten zo strachu opustil svoje bydlisko. Nárast krádeží tiež hlásia viaceré obchodné reťazce.

Za odvolanie Šimečku z postu podpredsedu parlamentu budú hlasovať aj poslanci a poslankyne Hlasu, povedal dnes predseda strany Matúš Šutaj Eštok. Zatiaľ nie je jasné, či sa hlasovanie uskutoční v prvom hlasovacom bloku, alebo ho odsunú na 17. hodinu.

Šimečka: že ich hanba nefacká

Predseda Progresívneho Slovenska na tlačovú konferenciu Smeru zareagoval na sociálnej sieti. Dôvody Smeru na svoje odvolanie odmietol a celú situáciu označil za frašku.

Že ich hanba nefacká. Začnite konečne vládnuť! Krajina vám padá na hlavu, ľuďom sa tu žije stále horšie, ešte aj priamo v týchto dňoch vypratávajú vodu a blato zo svojich pivníc, a vy sa tu takto trapne zabávate a vymýšľate jednu sprostosť za druhou, už na ikstej tlačovke za sebou. To ste tak neschopní, tak vám nezáleží na Slovensku, alebo všetko dokopy? Už nech sú tu voľby a pošleme vás do politickej histórie,napísal Šimečka na Facebooku.


Progresívne Slovensko tiež počas rozpravy k návrhu na odvolanie svojho lídra z funkcie podpredsedu parlamentu zverejnilo zoznam dotácií, ktoré dostali politici vládnej koalície a ich rodinní príslušníci. Celková suma týchto štátnych dotácií sa vyšplhala na takmer 49 miliónov eur.


Prečítajte si viac: