×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Dunaj v Bratislave kulminuje na 970 cm, výstraha 3. stupňa pred povodňami stále platí, od dnes sa počasie zlepší


Foto: Dunaj v Bratislave kulminuje na 970 cm,  výstraha 3. stupňa pred povodňami stále platí, od dnes sa počasie zlepší Foto: FB Dárius Krajčír - starosta Devínskej Novej Vsi

Situácia v Bratislave sa po kritickom pondelku stabilizovala. Hladina Dunaja dosiahla svoje maximum a aktuálne veľrieka kulminuje. Vyčíňanie veľkej vody si najviac odniesli v Devíne a Devínskej Novej Vsi, kde museli obyvateľov niektorých miestnych častí evakuovať. V Bratislave voda zaliala nábrežia na oboch stranách Dunaja.

Výška hladiny Dunaja sa zastavila na úrovni 970 centimetrov. Slovenský hydrometeorologický ústav oznámil, že vyššie už nepôjde. V susednom Rakúsku už rieka začala klesať, u nás sa pre najbližšie obdobie predpokladá ustálený stav.Vzhľadom na vývoj na Morave a v dolnom Rakúsku je v najbližších hodinách predpoklad zotrvania ustálenosti na súčasných vodných stavoch, pri kolísaní hladiny, píše SHMÚ na sociálnej sieti.

Pre vysoké hladiny riek však na juhozápadnom Slovensku stále platia hydrologické výstrahy najvyššieho 3. stupňa pred povodňami. Veľká voda na území Bratislavy vyčíňala predovšetkým v Devínskej Novej Vsi, kde zaliala aj osídlené lokality. V Devínskej Novej Vsi, ako aj v Devíne evakuovali desiatky ľudí.

Zdroj: FB Dárius Krajčír - starosta Devínskej Novej Vsi

Aktuálne je situácia stabilizovaná aj v Devínskej Novej Vsi, voda však stále neklesá a podľa starostu Dáriusa Krajčíra sa zatiaľ nedá hovoriť o zlepšení. Na hradení, ktoré máme smerom na Devínsko jazero, je 7 mobilných profesionálnych prečerpávacích staníc. Na ulicu Na hriadkach sme privolali ďalšie sily a prostriedky a odčerpávame tam vodu, ktorá tam zaliala aj vodovodné šachty Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Šachty sú uzatvorené, takže obyvatelia sa nemusia báť o kvalitu pitnej vody. V prípade akejkoľvek zmeny, kritickej situácie či odstávky vody budeme obyvateľov okamžite informovať,“ oznámil starosta na sociálnej sieti.

V centre Bratislavy Dunaj zalial časti nábreží na oboch brehoch. Voda sa dostala ďalej v petržalskej časti, predovšetkým na Tyršovom nábreží, kde je breh rieky nižší, ako na opačnej strane. Vstup do zaplavených častí strážila polícia, po znížení hladiny sa začnú práce s odstraňovaním škôd.



Napriek lepšiemu počasiu bratislavská samospráva stále vystríha pred nebezpečenstvom pádov stromov.Výrazne podmočené stromy sa môžu ďalej vyvracať aj bez nárazového vetra. Naďalej preto odporúčame vyhýbať sa parkom a lesom, ktoré boli zaplavené a výrazne poškodené, až do času, kým bezpečnosť stromov nebude stabilizovaná, píše bratislavský magistrát na sociálnej sieti.

Najbližšie dni bude slnečno a teplo

Západné Slovensko čaká v nasledujúcich dňoch aktuálneho týždňa výrazné zlepšenie počasia. Bude slnečno a teplo, teploty sa až do konca týždňa vyšplhajú na viac, ako 20 stupňov cez deň.

Zdroj: SHMÚ


Prečítajte si viac: