×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Šéf bratislavskej očnej kliniky čelí obvineniam pre ublíženie na zdraví. Pacientkam vážne poškodil rohovky


Foto: Šéf bratislavskej očnej kliniky čelí obvineniam pre ublíženie na zdraví. Pacientkam vážne poškodil rohovky Foto: iClinic

Šéf siete očných kliník iClinic čelí obvineniam z prečinu ublíženia na zdraví z nedbanlivosti. Prípady sa týkajú pacientiek, ktoré operoval pred pár rokmi. Ivo Ďurkovič trvá na svojej nevine a chce sa brániť znaleckými posudkami. Informoval o tom Denník SME

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou dostal na iClinic viacero podnetov. K augustu tohto roka ich bola 76, z toho 34 opodstatnených. V jednom prípade dokonca padla žaloba na lekára Mariána Šaláta. Operoval Michaelu Szöcsovú, ktorá sa preslávila vďaka seriálu Kutyil s.r.o. 

Z čoho obvinili Ďurkoviča?

V roku 2019 v Apollo Bussiness Centre na Prievozskej ulici operoval sivý zákal a pri zákroku mal implantovať monofokálne umelé vnútroočné šošovky na očiach Jany Grabežovej z Rakúska. „Počas operácie doktor vložil do (pravého) oka umelú šošovku, ktorú následne nevedel nájsť, tak požiadal asistentku pri operácii, aby mu priniesla ešte jednu umelú šošovku, ktorú do oka taktiež vložil,“ cituje SME z uznesenia.

Keď sa pacientka sťažovala na bolesť, Ďurkovič jej mal povedať, že má mlčať. Problém nastal aj pri zavedení infúzie. Personál sa jej do žily trafil až na štvrtýkrát. Keď prišla domov, zistila, že má v oku nejaký predmet s háčikmi, išla preto na kliniku v Rakúsku. Doktor jej povedal, že má v jednom oku dve šošovky a vážne poškodenú rohovku. Hrozilo jej oslepnutie. Na kliniku prišla so zdravými očami a teraz má zelený zákal. 


Ďalšie obvinenie padlo v prípade, ktorý sa stal v tom istom roku. Ďurkovič nemal správne vypočítať hodnotu vnútroočnej trifokálnej šošovky, čo u pacientky Eriky Križanovej spôsobilo astigmatickú a myopickú refrakciu. Keď išla na inú Ďurkovičovu kliniku, aby chybu napravili, poškodili jej rohovku. Zákrok ju stál tritisíc eur a napokon jej pre poškodenie museli na inej klinike transplantovať rohovku. 

„Ja som nepochybil,“ reaguje pre SME na obvinenia Ďurkovič a tvrdí, že o obvineniach nevie a polícia ho nekontaktovala. Dodáva, že majú na takéto prípady protiposudky. 

Prečítajte si viac: