×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

AKTUALIZOVANÉ: V Devíne sa prerušuje dodávka elektriny, Dunaj presiahol 950 cm, hladina by už stúpať nemala


Foto: AKTUALIZOVANÉ: V Devíne sa prerušuje dodávka elektriny, Dunaj presiahol 950 cm, hladina by už stúpať nemala
Galéria: 7 fotiek
Foto: BSK

Kým cez víkend povodne kruto skúšali predovšetkým Záhorie, hlavné dianie sa v priebehu pondelka presunulo do Bratislavy. Kritická situácia je predovšetkým v Devínskej Novej Vsi, Devíne a voda stále stúpa aj v centre hlavného mesta. Prístupové cesty do Devína sú aktuálne uzavreté, v Devínskej Novej Vsi hrozí evakuácia a vysoká voda z rozbúreného Dunaja začína zalievať nábrežia v centre Bratislavy.

Povodňová situácia je stále veľmi komplikovaná, preto Mestská časť Bratislava - Devínska Nová Ves vyzýva obyvateľov ulice Na Hriadkach, aby si zabezpečili svoje obydlia a majetok pred prípadným zaplavením, aby sa podľa možností predišlo škodám v čo najväčšej miere. Rovnako obyvateľov tejto ulice vyzývame, aby sa pripravili na možnú evakuáciu, vyzvala samospráva v Devínskej Novej Vsi obyvateľov na opatrenia v najviac postihnutých oblastiach.

Zdroj: FB Mrek Markus Guttmann


V Devínskej Novej Vsi sú stále pripravené na zásah záchranné zložky. Prebieha aj odčerpávanie vody z koryta Moravy na okolité polia. Zložitá však môže byť situácia s pitnou vodou. Vodárne informovali, že ak hladina Dunaja prekročí 9 metrov, dodávky vody do niektorých oblastí sa zastavia. Okrem Devínskej Novej Vsi sa to týka aj Devína.

Ten je aktuálne odrezaný od sveta. Obe prístupové cesty do mestskej časti uzavrela polícia a vjazd do Devína je povolený len záchranným zložkám. To by však nemalo mať vplyv na zásobovanie Devína potravinami, ktoré samospráva zabezpečuje.

„Aktívne koordinujeme úkony s vedením Potraviny od našich a jednotkou ozbrojených síl tak, aby aj v nasledovných dňoch bolo zabezpečené zásobovanie potravinami pre obyvateľov Devína, informuje Devínska radnica na sociálnej sieti.

V časti Devína tiež od 15:30 prerušia dodávku elektrickej energie. Ohrozené môžu byť elektrické rozvody  a energia tak nebude dostupná v časti Slovanského nábrežia. Odpojenie sa bude pravdepodobne týkať verejného osvetlenia a niektorých rodinných domov, ktoré sú napájané zo vzdušného vedenia NN na nábreží 

V centre Bratislavy dnes od rána stúpa hladina rieky Dunaj. Tá v pondelok o 18:00 hod. dosiahla 952 centimetrov. Bariéry vodu podľa odborníkov udržia. Podľa predpovede SHMÚ by už ďalej stúpať nemala, v priebehu zajtrajška sa predpokladá začiatok poklesu.



Uzavreté je Rázusovo a Fajnorovo nábrežie. Staromestská samospráva tiež informuje o uzavretí verejných záhrad na území Starého Mesta, konkrétne Medickej, Grasalkovičovej a Slubekovej záhrady.

Opatrenie je preventívne, záleží nám na vašej bezpečnosti. Situáciu monitorujeme a o zmenách vás budeme informovať. Koreňové sústavy sú podmyté, preto odporúčame aby ste sa vyhýbali pobytu v okolí stromov, uviedla samospráva na sociálnej sieti.

Ohrozené je aj čerstvo zrekonštruované divadlo Aréna na petržalskom brehu Dunaja. Objekt je v súčasnosti stále v suchu a inštalovali pred ním protipovodňové zábrany. Všetko máme dohodnuté tak, aby sme minimalizovali riziko. Sme vraj najlepšie zabezpečení široko ďaleko,vyhlásil riaditeľ divadla Juraj Kukura. 

Zdroj: BSK

Podľa meteorológov bude rieka Morava na spodnom toku a Dunaj kulminovať v priebehu nočných hodín a v utorok.  Hladina na hornom úseku Dunaja aj naďalej stúpa a pokorila pôvodné odhady, nakoľko v Bratislave prekročila 930 cm. Podľa najnovších odhadov by mala hladina atakovať približne 950 cm v zajtrajších ranných, resp. dopoludňajších hodinách. Odhadovaná kulminácia v Devíne by mala vrcholiť v rovnakom čase pri prekročení úrovne 900 cm. Na rakúskom úseku tesne pod Viedňou je už hladina rieky po kulminácii,“ informuje na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav.

Najkritickejšia situácia v Bratislave je momentálne v Devínskej Novej Vsi a v okolí Devína. Protipovodňové zábrany v meste sú postavené a ani pri dnešnej kulminácii Dunaja neočakávame ich preliatie, uviedol na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo.





Prečítajte si viac: