×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Devínu sa vyhnite. Uzatvárajú tam cestu na Devínsku Novú Ves, stavajú protipovodňovú hrádzu


Foto: Devínu sa vyhnite. Uzatvárajú tam cestu na Devínsku Novú Ves, stavajú protipovodňovú hrádzu Foto: FB Polícia SR

Povodňová situácia sa aktuálne zhoršuje predovšetkým v bratislavskej miestnej časti Devín. Oblasť na sútoky Dunaja a Moravy sa považuje z hľadiska veľkej vody za jednu z najviac rizikových v okolí Bratislavy. Devínska samospráva upozorňuje na uzáveru cesty z Devína na Devínsku Novú Ves, z opačného smeru stavajú protipovopdňovú hrádzu a vodiči by sa tak mali Devínu vyhnúť úplne.

„Dôležitý oznam - do pol hodiny (okolo 10:00) bude prejazd do Devínskej Novej Vsi uzatvorený! Na ceste smerom do Karlovej Vsi bude prebiehať stavba protipovodňovej hrádze, prosíme vás preto, nejazdite ani daným smerom!“ - Oznámila miestna časť na sociálnej sieti. Samospráva však predpokladá možné uzavretie oboch prístupových ciest do Devína.

Zdroj: Devín - oficiálny profil mestskej časti


„Linka 29 nepremáva po Devínskej ceste ale cez Karlovu Ves a Dúbravku. Linka X29 zabezpečuje obsluhu na trase Devín – Devínska Nová Ves,“ oznámil ráno Dopravný podnik Bratislava.

 


„V najbližších ôsmich hodinách môže dôjsť k uzavretiu oboch prístupových ciest do Devína. Nevyhnutná preprava bude zabezpečená záchrannými zložkami. Kulminaciu vody očakávame okolo polnoci. Buďte opatrní a obmedzte svoj pohyb, v tejto chvíli nám padajú pod váhou vody aj stromy,“ píše devínska radnica. Zároveň obyvateľov mistnej časti varuje, že môže dôjsť kprerušeniu zásobovania Devína pitnou vodou.

„V prípade, ak Dunaj stúpne nad 910 cm, bude musieť BVS prerušiť zásobovanie pitnou vodou. O náhradnom zásobovaní budeme v prípade potreby informovať, momentálne sa predpokladá zásobovanie galónmi z DNV,“ oznámil Devín na sociálnej sieti.

Hladina Dunaja v Devíne a Bratislave je už týchto chvíľach na úrovni 3. stupňa povodňovej aktivity (SPA), pričom k stavu kulminácie chýba v Devíne ešte približne 60 cm a v Bratislave 50 cm. Očakávaný prechod do kulminácie je v týchto profiloch počas dnešného večera, samotná kulminácia by mala nastať v utorok ráno, resp. dopoludnia. Hladina Moravy v hornej časti (profily Kopčany a Moravský Sv. Ján) už stúpa len mierne, naopak v dolnej časti nad sútokom s Dunajom je vzostup stále výrazný, informuje o aktuálnej povodňovej situácii Slovenský hydrometeorologický ústav.


 

 

Prečítajte si viac: