×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Hladina Dunaja v Bratislave môže dnes vystúpať na vyše deväť metrov. MHD aj vlaky ohlásili viaceré obmedzenia


Foto: Hladina Dunaja v Bratislave môže dnes vystúpať na vyše deväť metrov. MHD aj vlaky ohlásili viaceré obmedzenia
Foto: SHMÚ

Nepriaznivé počasie bude situáciu v Bratislave komplikovať aj na začiatku nového týždňa. Stále by malo pršať a očakáva sa tiež kulminácia hladiny rieky Dunaj. Maximálny nárast hladiny veľrieky by mal nastať v utorok. Dobrou správou je, že sa upokojil vietor a hlavné mesto tak už nebude bojovať s popadanými, vyvrátenými stromami. Na Záhorí sú stále neprejazdné viaceré úseky ciest. Nepremávajú tiež vlaky z Bratislavy do Viedne.

Pozornosť sa sústredí na Moravu a Dunaj, kde v uplynulých hodinách zotrvával výrazný vzostup hladín. Stúpanie hladín sa zmierni na hornom úseku Moravy (Kopčany a Moravský Sv. Ján), no v ďalších profiloch bude vzostup naďalej výrazný. Po zohľadnení najnovších podkladov predpokladáme kulminácie v hornej časti slovenského úseku Dunaja a na Morave v utorok v ranných hodinách, na úrovni 3. SPA. Hladina Dunaja v Bratislave by mala s určitosťou presiahnuť 900 cm, kulminovať by mala na úrovni približne 930 cm. Podrobnejšie informácie nájdete na webovej stránke,oznámil Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti. Aktuálne hladina Dunaja dosahuje 880 centimetrov.

Na Slovensku je však situácia s počasím stále lepšia ako v susednom Rakúsku, či Česku. Naši západní susedia majú veľké problémy a preto až do odvolania zrušili železničnú dopravu medzi Viedňou a Bratislavou. Ako upozorňuje Železničná spoločnosť Slovensko, do Viedne neprmávajú ani náhradné autobusy.

„Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upozorňuje cestujúcich, že na základe informácií od rakúskeho dopravcu ÖBB došlo v dôsledku mimoriadnej situácie spôsobenej nepriaznivým počasím k prerušeniu osobnej železničnej dopravy medzi Bratislavou a Viedňou až do odvolania. Povodňami boli zasiahnuté železničné trate aj cestná infraštruktúra, čo výrazne komplikuje dopravu v oblasti. Z tohto dôvodu nie je možné zabezpečiť ani náhradnú autobusovú dopravu,“ uvádza ZSSK na svojom webe. 


Uzatvorený Bratislavský hrad a cesty na Záhorí

Silný vietor spôsobil problémy aj na Bratislavskom hrade. V nedeľu sa tam zrútila časť oporného múru v priestore Leopoldovej brány. Najprv pre verejnosť uzatvorili len postihnuté miesto, aktuálne je však uzavretý celý hradný areál.


Uzavreté sú tiež viaceré cesty na Záhorí, ktoré bolo ťažko skúšané zlým počasím a povodňami v priebehu víkendu. Ide o úsek medzi Kuchyňou a Pernekom, a Lábom a Zohorom.


Nakoľko bude na západnom Slovensku pršať aj dnes, meteorológovia vydali výstrahy 3. stupňa pred veľkou vodou.

„Vzhľadom na už spadnuté a predpokladané zrážky v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja a českom povodí Moravy očakávame na slovenskom úseku Dunaja a v dolnej časti slovenského úseku Moravy výrazný vzostup vodných hladín s prekročením SPA. Je predpoklad výskytu povodňových javov aj na menších tokoch stekajúcich z Malých Karpát a sprievodných povodňových javov mimo vodných tokov,“ uvádza SHMÚ. Najvyššia výstraha platí pre okresy Bratislava, Malacky, Skalica, Senica, Dunajská Streda a Komárno.


Prečítajte si viac: