×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

VIDEO: Juraj Blanár je nový Andrej Danko: Ministrovi sa podarilo paralympionikov privítať až na tretíkrát


Foto: VIDEO: Juraj Blanár je nový Andrej Danko: Ministrovi sa podarilo paralympionikov privítať až na tretíkrát Foto: FB Juraj Blanár

Úsmevná situácia nastala pri privítaní slovenských paralympionikov a paralympioničiek po návrate z paraolympiády v Paríži. Úlohu hostiteľa mal minister zahraničných vecí Juraj Blanár a veru, poriadne sa v úvode svojho prejavu pred športovcami zapotil.

„Milí... paralylpio… “ pokúšal sa vysloviť zložité slovo minister zahraničných vecí, ktorého predseda vlády Robert Fico označil ta „šťuku v rybníku“ stojatých vôd slovenskej diplomacie. „Ešte raz… paralyompionici aj paralyompioničky,“ skúšal šťastie opäť Blanár. To už v sále vyvolalo mierne pobavenie a ozval sa aj smiech.

„To je neuveriteľné...“ reagoval sám na seba minister. Správne povedať komplikované slovené spojenie sa mu však nepodarilo ani na tretí krát. „Nechajme to v tejto podobe… tak vitajte u nás,“ vynašiel sa napokon Blanár a oficiálny program už pokračoval podľa predpokladov. 


Netradičnými slovnými obratmi, či komolením slov sa v minulosti preslávil predovšetkým predseda SNS Andrej Danko. Viaceré jeho výrazy z tlačových konferencií, alebo mediálnych vystúpení už uľudoveli. Stačí spomenúť obrat „ľudia otupejevjájú,“ ktorý sa už stal súčasťou slovenského politického folklóru.


Ako na zložité slová? Rozdeľte si ich na dve polovice

Politici, ale aj iné verejne činné osobnosti by si každý svoj prejav mali prejsť a už vopred sa zamerať na prípadné kritické miesta. Odborníci radia si vystúpenie prečítať aspoň raz nahlas, čo pomôže odhaliť slová, či slovné spojenia, ktoré môžu robiť problém.

Ako na konkrétne slovo paralympionici? Rozdeliť si ho treba na dve polovice. Para - lympionici, po vyslovení slovíčka „para“ urobiť krátku pauzu a až po nej pokračovať už bežným slovom „lympionici.“ Po krátkom tréningu by už toto slovo bez ťažkostí vyslovil aj minister zahraničných vecí.

Prečítajte si viac: