×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Eštok nakúpil hasičské autá za 46 miliónov. Zákazku vyhrala firma bez zamestnancov a s nulovým ziskom


Foto: Eštok nakúpil hasičské autá za 46 miliónov. Zákazku vyhrala firma bez zamestnancov a s nulovým ziskom Foto: Facebook/Matúš Šutaj Eštok

Ministerstvo vnútra ide nakúpiť 80 hasičských áut za takmer 46 miliónov eur. Verejné obstarávanie vyhrala firma LRK Trading, ktorá nemá žiadnych zamestnancov, za minulý rok nemala žiadne tržby a skončila v štvortisícovej strate. Na internete tiež nemá kontaktné údaje, okrem adresy v Rusovciach, kde stojí rodinný dom. Na podozrivú zákazku upozornil bývalý minister vnútra a poslanec hnutia Slovensko Roman Mikulec.

Majiteľom firmy LRK Trading je Roman Kardoš, s ktorým štátna tajomníčka Lucia Kurilovská podpísala rámcovú zmluvu. Opozícia hovorí o účelovosti a plánuje sa obrátiť na Úrad pre verejné obstarávanie. Podľa Mikulca si mala firma dva mesiace po vyhlásení verejného obstarávania zmeniť predmet podnikania. 


Predtým sa volala Slovakia Eko Resorts a venovala sa opracovávaniu dreva, výrobe nápojov, chovu zvierat, poskytovaniu ubytovania či prevádzke zábavných zariadení. „Prosím vás, čo to má spoločné s hasičskou technikou?“ pýta sa Mikulec. 

K októbri svoju činnosť rozšírila o výrobu a údržbu motorových vozidiel. Firma je bez zamestnancov. Ako bude táto firma vyrábať hasičské vozidlá? No nebude,“ tvrdí bývalý minister. Zákazku tak budú realizovať cez subdodávateľov. 

Zdroj: finstat.sk

Autá dodá poľská firma Moto Truck a podvozky slovenská firma Scania Slovakia, ktorá ich už hotové odovzdá štátu. Podľa Mikulca sú tieto firmy schopné autá dodať za 26 miliónov eur, kompletná zákazka však štát stojí 38 miliónov. Kam pôjdu zvyšné peniaze nie je zrejmé. 


Otázky vznikajú aj pri samotnom verejnom obstarávaní. Zapojilo sa doň deväť ponúk, informácie o nich však ministerstvo tají. „Nie je žiaduce z dôvodu hospodárskej súťaže, aby tieto spoločnosti o sebe navzájom vedeli. Ide teda o protikolúzne opatrenie, aby potenciálni dodávatelia nevedeli koordinovať svoj postup pri ďalších vyhlasovaných zákazkách na obdobný predmet,“ povedal hovorca rezortu Matej Neumann. 

Počas súťaže vypustilo ministerstvo z podmienok tendra dodanie rezacích zariadení. Urobili tak na žiadosť LRK Trading, ktorá súťaž neskôr vyhrala. „Rezacie zariadenie je pomerne dôležitá vec pre hasičov. Myslíme si, že verejné obstarávanie bolo ušité na mieru firme, ktorá nemá s výrobou hasičských vozidiel absolútne žiadnu skúsenosť,“ tvrdil na tlačovke Mikulec.

Rezort vnútra v stanovisku odmietol, že by firmu zvýhodňoval a Mikulca označil za najväčšieho deštruktora Policajného zboru. Súťaž bola zverejnená v európskom vestníku a prihlásiť sa do nej mohla akákoľvek spoločnosť. „Tlačové konferencie hnutia Igora Matoviča rozhodne nie sú relevantným dôvodom na vylúčenie uchádzača zo súťaže,“ dodal Neumann. Do verejného obstarávania sa mohla prihlásiť aj poľská firma Moto Truck priamo. Prečo tak neurobila nie je zrejmé. 



Prečítajte si viac: