Okolo Dunaja stavajú zábrany. V nedeľu ráno bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity


Hlavné mesto stáva okolo riek zábrany, hrozia povodne

Foto: Okolo Dunaja stavajú zábrany. V nedeľu ráno bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity Foto: Mestská polícia Bratislava

Na rieke Morava bol  vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Vyhlásený bude aj na Dunaji v nedeľu o 6:00 hod. ráno a okolo rieky začnú policajti a vojaci stavať mobilné hradenia. Vodnej elektrárni v Gabčíkove hrozí, že bude musieť vypúšťať vodu. Informovali o tom ministri vnútra a životného prostredia na tlačovej konferencii po rokovaní Ústrednej povodňovej komisie.

„Príslušníci Policajného zboru a vojaci stavali hrádze o dĺžke štyri kilometre v Kopčanoch. Záchranná brigáda v Malackách a pridala sa aj brigáda z Humenného. Bavíme sa o zvýšenom riziku zásahu v Bratislave a na Záhorí,“ informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). 

Mobilné hradenia sa začnú stavať na Devíne smerom k Bratislave. Doposiaľ padlo najviac zrážok k oblasti Malých Karpát. 



„Dažďová aktivita nad Českou republikou sa posunula o 100 kilometrov západnejšie, čím sa znížil tlak na rieke Morava. Nemalo by prísť k jej vyliatiu. Veríme, že situácia ostane najbližšie tri dni pod kontrolou. Z rakúskej strany sme však dostali informácie že situácia bude horšia na Dunaji, čo sme neočakávali. Od nedele preto vyhlásime tretí stupeň povodňovej aktivity, aby sa mohlo začať s ohraďovaním Bratislavy. Dunaj môže dosiahnuť 910 centimetrov, čo je úroveň, ktorá by Bratislavu zaplavila,“ uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Ohrozená je tiež prevádzka vodnej elektrárne v Gabčíkove. Aktuálne vyrába 400 megawattov energie, čo je výkon jadrovej elektrárne. Z ôsmych turbín funguje sedem a siedma turbína začala vykazovať vibrácie. Ak sa turbína vypne, Gabčíkovo bude musieť vypúšťať vodu. Preventívne bola tiež zastavená premávka lodí na Dunaji. 




Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj