ONLINE: Pre rieku Morava a úsek Dunaja platí tretí stupeň povodňovej aktivity. Extrémne počasie v Bratislave pokračuje


ONLINE: Pre rieku Morava a Dunaj platí tretí stupeň povodňovej aktivity

Foto: ONLINE: Pre rieku Morava a úsek Dunaja platí tretí stupeň povodňovej aktivity. Extrémne počasie v Bratislave pokračuje
Galéria: 3 fotky
Foto: HaZZ v Bratislave

16:03 Viedenská cesta pri Tyršovom nábreží bude uzatvorená. „Upozorňujeme vodičov, že dnes od 18.00 hod. bude dočasným dopravným značením uzatvorená Viedenská cesta, nakoľko na Tyršovom nábreží bude Slovenský vodohospodársky podnik vykonávať zabezpečovacie práce na ochranu pred nepriaznivými účinkami rieky Dunaj,“ informuje bratislavská krajská polícia. 

14:40 SHMÚ očakáva v noci silný nárazový vietor na západnom Slovensku. Podľa meteorológov môže dosiahnuť rýchlosť až 100km/h. „Očakávaný vietor môže spôsobiť väčšie škody, najmä v lesoch, pretože na rozmočenom povrchu budú stromy padať ľahšie. Najväčšie riziko je tak v oblastiach, kde spadlo najviac zrážok, teda v oblasti Malých Karpát a v Myjavskej pahorkatine. Už v týchto chvíľach máme hlásené popadané stromy, a to vietor v nárazoch dosahuje “len” 70 km/h,“ informujú meteorológovia. 


13:11 V Starom Meste na Medenej ulici vyvrátilo strom. Hasiči a policajti odstraňujú následky nárazové vetra. „Najnovšou obeťou extrémneho počasia bol v poradí už 2. strom na Medenej ulici. V súčasnosti je cesta už spriechodnená, veľká vďaka patrí všetkým, ktorí sa v tieto dni skutočne nezastavia,“ informuje mestská časť.


13:08 Starosta Devínskej Novej Vsi Bratislavčanov vyzýva, aby obmedzili pohyb v lesných a horských oblastiach. „Vzhľadom na vydané výstrahy pred silným vetrom, ktorý zasiahne dnes a zajtra dopoludnia, prosíme všetkých občanov, aby v tomto čase obmedzili pobyt vonku hlavne v lesných a horských oblastiach. V prípade potreby sa neváhajte obrátiť na naše Dohľadové centrum na čísle 02/32 33 33 32, kde môžete nepretržite získať potrebné informácie a pomoc,“ napísal Dárius Krajčír

11:36 Dunaj by mal podľa posledných prognóz kulminovať predbežne v noci z nedele na pondelok na úrovni 800 centimetrov. Mestská časť Devín včera zvolala k povodňovej aktivite krízový štáb. Upozorňuje aj na prípadné výpadky elektriny, ktoré na Devíne hrozia.

„Slovenský vodohospodársky podnik plánuje začať so stavaním protipovodňových zábran na Slovanskom nábreží v nedeľu poobede. Zároveň vás v mene západoslovenskej distribučnej upozorňujeme, že v prípade ohrozenia zatopením aj elektrických zariadení, bude musieť byt elektrická energia v dotknutých územiach dočasne odpojená. Ak sa Vám v dôsledku vysokej vody vypnú ističe, je dôležité, aby ste ich opätovne nenahadzovali,“ vraví v stanovisku. 


10:58 V mestskej časti Lamač vietor doteraz vyvrátil dva stromy. Jeden na Zelenohorskej a druhý na Studenohorskej ulici. Poškodené boli tri autá, informuje starosta Igor Polakovič. „Ešte včera sme privolali hasičov k zlomenému stromu na Zelenohorskej. Po vyhodnotení situácie hasiči upovedomili telekomunikácie, ktorých vedenie strom poškodil. Dnes ráno sme riešili vyvrátený strom na Studenohorskej. Ten poškodil 3 autá. Hasiči museli zasahovať pomocou ťažkej techniky, aktuálne odstraňujeme následky a upratujeme okolie. Ráno prebehla kontrola celej mestskej časti, potok Na barine aj ostatné rizikové miesta sú v poriadku,“ vraví. 



10:52 Hlavné mesto vyzýva vodičov, aby si prišli preparkovať svoje autá z Tyršovho nábrežia. Magistrát od 14:00 hod. uzatvorí parkovisko. „Autá, ktoré na parkovisku ostanú po tomto čase budú premiestnené na parkovisko P+R Černyševského a po naplnení kapacity na P+R Macharova,“ uvádza hlavné mesto.


10:00 Extrémne počasie bude pokračovať aj v sobotu. Meteorológovia SHMÚ vydali výstrahy druhého stupňa pred dažďom v okresoch Bratislava, Pezinok, Senec. Pre okres Malacky platí výstraha tretieho stupňa. 

Zdroj: SHMÚ

„V okrese Malacky sa ojedinele očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom 230 mm. Tento úhrn zrážok predstavuje všeobecné ohrozenie ľudských aktivít. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoké a predpokladá sa, že spôsobia veľké škody a ohrozia ľudské životy,“ uvádzajú meteorológovia. 

Výstraha druhého stupňa platí vo všetkých okresoch Bratislavského kraja aj pred silným vetrom, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 23 - 29 m/s.

Hrozí aj výstraha pred povodňami. „Vzhľadom na už spadnuté a predpokladané zrážky v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja a českom povodí Moravy očakávame na slovenskom úseku Dunaja a v dolnej časti slovenského úseku Moravy výrazný vzostup vodných hladín s prekročením SPA. Je predpoklad výskytu povodňových javov aj na menších tokoch stekajúcich z Malých Karpát a sprievodných povodňových javov mimo vodných tokov,“ informuje SHMÚ. 

9:40 Mimoriadne výjazdy hasičov v Bratislavskom kraji. Pre extrémne počasie zasahovali od piatka do soboty rána viac než stokrát. „Príslušníci Hasičského a záchranného zboru a členovia Dobrovoľných hasičských zborov obcí zasahovali od piatka 13. septembra do soboty 14. septembra do 6.00 hod. v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou v Bratislavskom kraji celkom 124-krát,“ informoval hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Bratislave.

Hasiči sa venovali najmä spadnutým stromom na cestách či vozidlách a odčerpávaniu vody zo zaplavených ulíc, pivníc, rodinných a bytových domov. 

Počet zásahov

  • Bratislava - 51
  • Malacky - 2
  • Pezinok - 3

V ostatných prípadoch zasahovali členovia Dobrovoľných hasičských zborov obcí Malacky, Gajary, Pernek, Jablonové, Rohožník, Lozorno, Láb, Malé Leváre, Veľké Leváre, Zohor, Plavecký Štvrtok, Sološnica, Kuchyňa, Most pri Bratislave, Malinovo, Ivanka pri Dunaji, Bernolákovo, Pezinok, Častá, Šenkvice, Píla, Svätý Jur a mestských častí Bratislava - Staré Mesto, Bratislava - Petržalka, Bratislava - Ružinov, Bratislava - Devínska Nová Ves, Bratislava - Rača, Bratislava - Záhorská Bystrica, Bratislava - Jarovce, Bratislava - Rusovce a Bratislava - Devín.