×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Vyšetrovanie atentátu na premiéra Fica v plnom prúde. Žilinka hovorí o viac ako 100 svedkoch a množstve dôkazov


Foto: Vyšetrovanie atentátu na premiéra Fica v plnom prúde. Žilinka hovorí o viac ako 100 svedkoch a množstve dôkazov Foto: Facebook/ Robert Fico, Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica stále rezonuje verejnosťou a vyšetrovatelia intenzívne pracujú na objasnení všetkých okolností tohto šokujúceho útoku. Podľa generálneho prokurátora Maroša Žilinku orgány činné v trestnom konaní (OČTK) vykonali už viac ako 100 výsluchov svedkov a obvinených, niekoľko domových prehliadok a zaistili veľké množstvo dôkazov.

Vyšetrovanie na medzinárodnej úrovni

Medzi vykonanými úkonmi sú aj výsluchy obvinených, prehliadky miesta činu, prehliadky iných priestorov a zaisťovacie úkony. Špeciálnu pozornosť venujú aj analýze telekomunikačných údajov a spolupráci s medzinárodnými partnermi, vrátane USA, Českej republiky a Švédska, kde požiadali o právnu pomoc.

Vyšetrovací podľa Žilinku pokračuje vo svojich snahách, pričom okrem výsluchov a domových prehliadok zaisťuje aj údaje o bankových transakciách a iné dôležité informácie, ktoré by mohli viesť k odhaleniu motívu a páchateľov atentátu. Generálny prokurátor uviedol, že do vyšetrovania sú zapojení aj znalci a vyšetrovacie tímy neustále vyhodnocujú nové dôkazy a informácie.

Zatiaľ čo verejnosť čaká na ďalšie detaily, politické napätie po incidente narastá, pričom niektorí politici spájajú útok s pretrvávajúcou politickou polarizáciou na Slovensku​.


Od atentátu uplynuli štyri

Atentát na Roberta Fica prišiel v čase, keď sa Slovensko nachádza v období silnej politickej polarizácie. Fico, ktorý sa po návrate k moci v roku 2023 stal opäť premiérom, čelí neustálej kritike nielen z radov opozície, ale aj zo strany medzinárodných inštitúcií pre jeho rétoriku a politiku, vrátane pro-ruského postoja a zásahov do nezávislosti médií a súdnictva. Incident vyvolal vlnu emócií a diskusií o bezpečnosti verejných činiteľov a politickej kultúre na Slovensku​(

Prečítajte si viac: