×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Riaditeľ SIS Gašpar uviedol do pohotovosti bezpečnostné analytické centrum, čo to znamená?


Foto: Riaditeľ SIS Gašpar uviedol do pohotovosti bezpečnostné analytické centrum, čo to znamená? Foto: Facebook/Msú Šaľa

Riaditeľ SIS Pavol Gašpar rozhodol o uvedení Národného bezpečnostného analytického centra do pohotovosti. Súvisí to s nedávnymi bombovými hrozbami školám, letiskám, či cirkevným objektom.

„V rámci viacerých zaznamenaných aktivít vrátane pokračujúcich útokov vo forme výhražných e-mailov školám, letiskám, cirkevným objektom, ale aj iným inštitúciám je aktívna medzirezortná spolupráca, ako aj spolupráca so zahraničnými partnermi absolútne kľúčová pri zabezpečení ochrany záujmov Slovenskej republiky a bezpečnosti jej občanov,“ cituje Gašpara Denník N.

Riafiteľ tajnej služby tak urobil po konzultácii s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom. Podľa hovorkyne SIS Kataríny Némovej však miera rizika napriek aktivácii bezpečnostných opatrení ostáva pomerne nízka. „Cieľom týchto útokov môže byť najmä šírenie neistoty u ľudí a snaha oslabiť ich dôveru v štátne inštitúcie. Taktiež narušenie činnosti viacerých inštitúcií a znepríjemnenie života občanom, vyťažovanie bezpečnostných zložiek a testovanie ich reakcie.“

Hrozbám v ostatných dňoch čelilo bratislavské letisko, národná rada, či prezidentský palác. Vo štvrtok polícia hľadala bombu na bratislavskej železničnej stanici a v piatok v nákupnom centre Eurovea. Začiatkom školského roka prišiel výhražný mail na množstvo škôl na celom území Slovenska. V žiadnom prípade sa zatiaľ reálna hrozba nepotvrdila.


Prečítajte si viac: