×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Situácia na rieke Morava bude horšia ako predpoklady. Hladina rieky dosiahne viac ako 6 metrov a vyleje sa


Foto: Situácia na rieke Morava bude horšia ako predpoklady. Hladina rieky dosiahne viac ako 6 metrov a vyleje sa Foto: Mestská polícia Bratislava

Situácia na rieke Morava bude horšia ako hovorili doterajšie povodňové aktivity. Veľká voda s vysokou pravdepodobnosťou dosiahne viac ako 6 metrov a rieka sa vyleje. Štát na Záhorie presúva techniku a záchranné pomôcky z Humenného, pripravuje sa armáda, polícia aj hasiči. Povodne región čakajú pravdepodobne koncom víkendu a v pondelok.

„Morava by v sobotu mala dosiahnuť viac ako 5 metrov. Podľa aktuálnych projekcií by Morava mala kulminovať na úrovni 639 centimetrov, s tým že rieka sa vylieva od približne 610 centimetrov. Aktivovali sme všetky bezpečnostné zložky, aby boli pripravené všetky útvary. Armáda dáva k dispozícii 40 vojakov. Tlak bude predovšetkým na Moravský sv. Ján,“ vyhlásil na tlačovej konferencii po piatkovom rokovaní krízového protipovodňového štábu minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Už včera spoločne s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom informovali o osadení mobilných protipovodňových zátarasov na Záhorí a o možnosti evakuácie obcí v povodí Moravy. V piatok poverili hasičov a vodohospodárov, aby našli vhodnú lokalitu na otvorenie koryta rieky. Voda by sa tak kontrolovane rozliala do okolia a koryto by bolo pripravené na povodňovú vlnu z Česka.


Vodohospodársky podnik okrem toho zaobstaral na protipovodňové opatrenia 650 ton piesku a hasiči presunuli techniku a záchranné prostriedky z Humenného do Malaciek. Identifikovali tiež konkrétne miesta, kde bude situácia podľa predpokladov najhoršia.

Polícia má pripravené hliadky a vytipované úseky ciest, ktoré bude nutné na Záhorí uzatvoriť. V prípade evakuácie pripravujú tiež hliadky na to, aby zamedzili prípadnému rabovaniu.


Prečítajte si viac: