×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

ONLINE: Na Záhorí pri Morave stavajú zátarasy, Bratislava vyhlásila mimoriadnu situáciu. Vietor a dážď pokračujú


Foto: ONLINE: Na Záhorí pri Morave stavajú zátarasy, Bratislava vyhlásila mimoriadnu situáciu. Vietor a dážď pokračujú Foto: Facebook/ Polícia SR - Bratislavský kraj

Bratislava, 19:30

Bratislavskí policajti zasahujú kvôli nepriaznivému počasiu. Popadané stromy zablokovali cesty na Beňadickej, Zámockej a Medenej ulici, zatiaľ čo vietor spôsobil problémy na Prístavnej a Budatínskej. Premávku smerom na Devín a Svätý Jur obmedzili spadnuté stromy. Polícia sleduje aj situáciu pri rieke Morava, kde hrozí vylievanie. Obyvateľom odporúčajú vyhýbať sa stromom. 


Pezinok 18:30

Na západe Slovenska to majú záchranné zložky náročné. K dramatickej situácii na zaplavených úsekoch priložili ruku k dielu aj policajti spolu so študentmi zo SOŠ PZ Pezinok. V rámci protipovodňových opatrení sa zapájajú nielen zvýšenou službou, ale aj manuálnou prácou. Študenti pomáhajú pri plnení vriec s pieskom, ktoré budú slúžiť na spevnenie kritických úsekov, kde hrozí zaplavenie.

Na záberoch, ktoré zverejnila Polícia SR – Trnavský kraj, vidieť, ako policajti a študenti pracujú bok po boku, aby zabránili najhoršiemu. „Spolu to dáme,“ odkazujú záchranné zložky, ktoré sa nevzdávajú ani v náročných podmienkach.


Záhorie, Malacky 18:20

Na západe Slovenska, najmä na Záhorí, prší nepretržite už od včerajšieho rána, čo spôsobilo výrazné úhrny zrážok. V Perneku v okrese Malacky dnes popoludní namerali už 130 mm zrážok, pričom v Plaveckom Petre to bolo 120 mm a v Sološnici 116 mm. Počasie by sa večer malo dočasne upokojiť, no ďalšia intenzívna vlna zrážok je očakávaná už v sobotu ráno, čo môže vyústiť do povodní, píše iMeteo.

Aktuálna poveternostná situácia zamestnáva záchranné zložky naplno. Hasiči zasahovali od rána do popoludnia už pri 52 udalostiach v Bratislavskom kraji, pričom najčastejšie odstraňovali popadané stromy a odčerpávali vodu zo zatopených ulíc, hlavne v okrese Malacky. Tu tiež budovali protipovodňové bariéry.

Policajti monitorujú povodňovú situáciu, najmä v okolí rieky Morava, kde hrozí zvýšené riziko záplav. Sú pripravení zasiahnuť v prípade zhoršenia podmienok, informujú na sociálnych sieťach.

Záhorie, 17:50

Na západnom a strednom Slovensku sa v sobotu (14. 9.) očakávajú výdatné zrážky, informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Na severovýchod dorazia zrážky už v piatok. Zrážkové pásmo postupne prechádza celým územím, miestami so silnými zrážkami, napríklad v Malých Karpatoch s úhrnom nad 120 milimetrov. Vyskytujú sa aj búrky s intenzívnym dažďom, hoci nie veľmi silné. Dážď na juhu Podunajskej nížiny ustáva, ale v ďalších častiach krajiny pretrváva kvôli vlniacemu sa studenému frontu, s možnosťou prehánok a ojedinelých búrok.


Bratislava, 16:15

Hlavné mesto bude okrem koordinácie protipovodňových opatrení a monitoringu hladín vodných tokov sledovať aj liahniská komárov. Povodne vytvárajú pre nepríjemný hmyz priaznivé podmienky pre rozmnožovanie.

V nasledujúcich dňoch a týždňoch budeme intenzívne monitorovať aj liahniská komárov, ktoré sa nachádzajú najmä v záplavových územiach, kde sa počas povodní ráta s vybrežením riek. Po vyliahnutí lariev komárov, v prípade opätovného teplejšieho počasia, budeme ihneď zasahovať s účinným larvicídom BTI,“ oznámil bratislavský magistrát.


Bratislava, 15:55

Meteorológovia v priebehu nasledujúcich hodín očakávajú prechod oblačnosti na severozápadné Slovensko, predovšetkým do okolia Žiliny. Na juhozápadnom Slovensku môže prechodne prestať pršať, zrážky však budú pokračovať v sobotu a nedeľu.

Bude to však len prechodné, už v noci, aj zajtra, očakávame ďalšie rozsiahlejšie a výdatnejšie zrážkové pásma, opäť prevažne na západe, no už aj na strednom Slovensku (najmä v ZA kraji),uviedol SHMÚ.

Bratislava, 15:45

Račianska samospráva monitoruje situáciu na Račianskom, Banskom a Pieskovom potoku. Bude tak v spolupráci s miestnymi dobrovoľnými hasičmi robiť aj cez víkend. 

„Tieto potoky sú síce v správe SVP, š.p. chápeme však, že majú na starosti veľké množstvo aj veľkých tokov. Takže ich tiež monitorujeme. Môžete sledovať aj vodomernú stanicu SHMÚ na hranici Rače a Vajnor,“ oznámil starosta Rače Michal Drotován.


Bratislava, 15:35

SHMÚ upravil objem zrážok, ktoré spadnú na území západného Slovenska. Dážď silnie a meteorológovia aktuálne odhadujú, že na meter štvorcový naprší 200 až 230 milimetrov vody. To má vplyv aj na rýchlejšie stúpanie vodných hladín riek a potokov.

Hladiny stúpajú predovšetkým v povodí Myjavy, Moravy, na prítokoch Malých Karpát zo záhorskej aj podunajskej strany. Vzostup až výrazný vzostup už evidujeme aj v hornej časti slovenského úseku Moravy a Dunaja (VS Devín a Bratislava), vzhľadom na doterajšie úhrny v horných úsekoch týchto povodí, uvádza SHMÚ.


Bratislava, 15:30

Bratislavská krajská polícia opakovane vyzýva vodičov, aby rešpektovali a dodržiavali bezpečnostné opatrenia počas jazdy v hustom daždi a silnom vetre. Polícia zároveň oznámila, že monitoruje situáciu na rieke Morava, kde premáva kompa Záhorská Ves - Angern.


Malacky, 15:00

V súčasnosti prebiehajú intenzívne protipovodňové opatrenia v oblasti povodia rieky Morava. Na týchto opatreniach aktuálne spolupracujú viaceré zložky, vrátane príslušníkov HaZZ, členov DHZO, vojakov a kadetov PZ, informuje o aktuálnej situácii na Záhorí Hasičský a záchranný zbor.


Bratislava, 14:55

O 17:00 sa otvoria brány Malého račianskeho vinobrania. Samospráva sa rozhodla poduajtie nezrušiť ani v nepriaznivom počasí. Aktivity sa presunuli do interiéru, zrušený bol stánkový predaj, kolotoče a umelecké vystúpenia v amfiteátri. Víno môžete ochutnať priamo v pivniciach račianskych vinárov.


Bratislava, 14:30

Ak uvidíte padnuté stromy, alebo ste svedkami inej udalosti, ktorá súvisí s aktuálnym počasím, neváhajte a oslovte mestskú políciu prostredníctvom linky 159. Mestské policajtky a policajti situáciu preveria a pokúsia sa ju vyriešiť. Zložky s ťažšou technikou privolávame v situáciách, kedy si poradiť nevieme,“ vyzýva bratislavská mestská polícia občanov na sociálnej sieti. Príslušníci mestskej polície pomáhajú s riešením situácie, monitorujú tiež hladinu vodných tokov.


Bratislava, 14:05

Bratislavská krajská polícia zverejnila aktuálne zábery z oblasti na ktorej sa povodeň očakáva najviac. Takto to v piatok vyzerá na rieke Morava:


Bratislava, 13:45

V Devíne voda zaliala parkovisko. Policajné hliadky tiež zasahovali pri viacerých prípadoch spadnutých stromov na motorové voźidlá, informuje bratislavská krajská polícia.

Doposiaľ boli policajné hliadky vyslané na Slovanské nábrežie do mestskej časti Devín, kde je aktuálne zatopená časť parkoviska. Ďalej boli vyslaní na Budyšínsku ulicu, kde došlo k pádu konára na vozovku. Na Odborárskej ulici a taktiež na Račianskej ulici v blízkosti Depa Krasňany vykonávali potrebné úkony spojené s padnutým stromom na dve osobné motorové vozidlá.



Bratislava, 13:10

V Lamači vyhlásili víkendovú pohotovosť a zrušili podujatie v tamojšej knižnici. Zatvorené bude tiež zberné miesto, ktorého pracovníci sa zúčastňujú na víkendovej pohotovosti.


Bratislava, 13:05

Hlavné mesto kvôli počasiu a vytrvalému dažďu vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Popoludní preventívne uzatvoria parkovisko na Tyršovom nábreží.

„Hlavné mesto vyhlásilo dnes mimoriadnu situáciu. V prípade potreby umožní operatívnejšie a efektívnejšie vykonať potrebné opatrenia a práce v nadväznosti na predchádzanie alebo aj prípadné odstránenie vzniknutých škôd spôsobených počasím,“ cituje Denník N hovorcu magistrátu Petra Bublu.

Bratislava, 12:25

Silný dážď sa už prejavil aj v jednom z trolejbusov bratislavského dopravného podniku. Video zachytáva kvapkajúcu vodu rovno do priestoru cestujúcich.

Zdroj: FB Revízori Bratislava


Bratislava 12:15

Popadané stromy robia problémy aj v Rači. Samospráva občanov vyzýva, aby si autá preparkovali mimo plôch ležiacimi pod stromami.


Bratislava, 11:50

V Bratislave sa neočkáva kritická kulminácia rieky Dunaj, vyhlásil na tlačovej konferencii po rokovaní krízového štábu minister životného prostredia Tomáš Taraba. V samotnom meste pravdepodobne vplyvom dlhotrvajúceho dažďa dôjde k zaplaveniu niektorých podchodov, štátna polícia koordinuje svoje kroky s magistrátom.


Omnoho horší stav sa očakáva na rieke Morava, kde hladina dosiahne viac ako 6 metrov a rieka sa vyleje. Vodohospodári pripravujú kontrolované vypustenie vody z koryta, aby bola rieka voľnejšia pri povodňovej vlne postupujúcej z Česka. Na Záhorie tiež hasiči presúvajú techniku a protipovodňové zariadenia, polícia posilňuje hliadky.


Senec, 11:25

Problémy s dažďom majú aj v Senci. Na niektorých miestach voda stojí a musia ju odčerpávať s pomocou techniky.


Malacky, 11:10

Samospráva v Malackách sa ohradzuje voči šíreniu údajných poplašných správ o mimoriadnej situácii v meste zapríčinenej počasím.

V Malackách síce intenzívne prší, ale situácia v meste je pokojná. Voda stojí na viacerých miestach, ale to je v tejto situácii pochopiteľné. Žiadne povodne. Ak niekto počul sirénu, určite to bola sanitka, pretože v meste máme nemocnicu, resp. v blízkosti aj nemocnicu Bory. To, že niekto odfotí vodu v koľajisku, neznamená žiadnu mimoriadnu situáciu. Panika je absolútne zbytočná. Krízový štáb mesta je v pohotovosti a ak by sa niečo zásadné dialo, verejnosť budeme informovať, oznámila malacká samospráva na sociálnej sieti.

Bratislava, 10:55

Pršať bude celý deň a intenzita zrážok sa ešte zvýši predovšetkým na Záhorí, informuje SHMÚ.

Intenzita zrážok sa bude s približujúcou sa nížou v najbližších hodinách ešte zvyšovať a maximum dosiahne niekedy neskôr popoludní (obr. 3). Najvyššia bude na Záhorí a v Malých Karpatoch, kde k zvýšeniu úhrnov prispeje aj náveterný efekt vplyvom silného severozápadné vetra na zadnej strane níže, maximá intenzity tak môžu byť až okolo 15 mm/h, oznámili meteorológovia na sociálnej sieti.

Bratislava, 10:25

Bratislavskí hasiči zasahovali od štvrtka celkovo 15 krát na výjazdoch zapríčinených počasím. Odpratávali spadnuté stromy z ciest a zaparkovaných vozidiel.

Celkom 22 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 23 členov dobrovoľných hasičských zborov odstraňovali najmä spadnuté stromy z komunikácií a zaparkovaných vozidiel. Príslušníci Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy zasahovali spolu 7 - krát, členovia Dobrovoľného hasičského zboru obce Bratislava - Petržalka zasahovali 2 - krát a členovia Dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí Pezinok, Malacky, Stupava a Píla zasahovali dokopy pri 5 udalostiach,uviedli bratislavskí hasiči na sociálnej sieti.

Zdroj: Hasičský a záchranný zbor - Bratislavský kraj


Bratislava, 10:20

Pred návštevou parkou, či lokalít s porastom stromov varuje aj mestská časť Bratislava Staré mesto.

Na podmáčanom povrchu je pri silnom vetre navyše vyššie riziko pádu aj zdravých stromov, čo vedie k zvýšenému nebezpečenstvu, preto odporúčame vyhnúť sa návšteve parkov, mestských lesov a otvorených priestranstiev kde hrozí pád konárov či stromov, odporúča samospráva na sociálnej sieti.

Bratislava, 9:50

Slovenský hydrometeorologický ústav zverejnil aktuálne informácie o vývoji počasia. Najviac prší na Záhorí, stúpajú aj hladiny riek. Trvalý, na návetriach aj výdatný dážď zasahuje najmä Záhorie a okolie Malých Karpát. Od včerajších skorých ranných hodín (12.9. o 2:00 LSEČ) napršalo v spomínaných regiónoch už 40 až 60 mm, v ostatných regiónoch na západe 5 až 20 mm,“ informuje SHMÚ na sociálnej sieti.

Tiež pozorujeme prvú odozvu na vodných tokoch a to v povodí Myjavy, menších tokoch v Malokarpatskej oblasti a stúpať začala aj Morava a Dunaj. Počas dňa očakávame ďalší rozvoj zrážkovej činnosti a zrážkové pásmo spojené so vzniknutou tlakovou nížou by malo prejsť takmer celým územím, dodáva SHMÚ.


Bratislava, 9:35 hod.

Hlavné mesto a okolie dnes od skorých ranných hodín trápi silný vietor. Spolu s vytrvalým dažďom ide o najvýznamnejšiu komplikáciu, ktorú v týchto dňoch prináša počasie. Najhoršia situácia sa očakáva cez víkend, už v piatok ráno však v Bratislave pod vplyvom silného vetra padali prvé stromy. V Pezinku kvôli bezpečnosti uzatvorili Zámocký park a cintoríny, štátne lesy ľudí vyzývajú, aby v tomto počasí do lesov nechodili.

Prvé problémy silný vietor zapríčinil v Ružinove. Pracovníci tamojšieho komunálneho podniku sa museli v piatok ráno popasovať so stromami, ktoré vietor vyvrátil.

Zdroj: FB Ružinovský podnik


V pohotovosti máme niekoľko pilčíckych tímov a jeden tím na odčerpávanie vody (s vlastným výkonným čerpadlom). Ak by situácia vyžadovala pracovať 24 hodín denne a niekoľko po sebe idúcich dní, je to v našich kapacitných možnostiach a sme pripravení aj na takúto situáciu. Zároveň spolupracujeme a koordinujeme s Komunálny podnik Bratislavy a DHZ Bratislava - Ružinov, oznámil komunálny podnik na sociálnej sieti.

V Pezinku preventívne až do odvolania uzatvorili Zámocký park a cintoríny. Predpoveď počasia nie je aktuálne priaznivá a upokojenie situácie sa predpokladá začiatkom budúceho týždňa.

Štátny podnik Lesy SR varuje pred pobytom v lesných porastoch. Zvlášť nebezpečné to môže byť v Malých Karpatoch, kde okrem silného vetra intenzívne prší a zrážky sa v priebehu víkendu zosilnia. Bratislavské mestské lesy zrušili víkendové atrakcie v lesoparku a rovnako odporúčajú v najbližších dňoch lesy nenavštevovať.


Prečítajte si viac: