Obce v okolí Moravy sa pripravujú na možnú evakuáciu, prvé opatrenia po rokovaní krízového štábu


Obce na Záhorí by mali byť pripravené na evakuáciu kvôli rozliatej Morave

Foto: Obce v okolí Moravy sa pripravujú na možnú evakuáciu, prvé opatrenia po rokovaní krízového štábu Foto: BSK

Štát sa pripravuje na krízový vývoj v súvislosti s intenzívnym dažďom a hroziacimi povodňami. Najhoršia situácia sa očakáva v okolí rieky Morava a zasiahnuté by mohli byť obce v jej povodí. Veľká voda môže zapríčiniť aj evakuáciu obcí v blízkosti rieky. Po prvom rokovaní krízového protipovodňového štábu o opatreniach informovali minister životného prostredia Tomáš Taraba a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

„Dramatický vývoj očakávame od soboty večera,“ vyhlásil minister životného prostredia. „Ak prietok v rieke Morave dosiahne 1500 metrov kubických, tak má problém celé Záhorie.“

Na viacerých lokalitách dnes začnú budovať mobilné protipovodňové hrádze. Tie sú veľmi náročné na montáž a tak vytipujú päť až šesť lokalít, kde hrádze umiestnia. Obce v blízkosti rieky Morava sa však musia pripraviť na možnú evakuáciu. Tá by sa v prípade veľkej vody týkala predovšetkým starších občanov.

„Starší ľudia v záplavových obciach by už teraz mali mať informáciu, že k evakuácii môže dôjsť, tak aby boli pripravení. Ak by evakuácia skutočne nastala, mali by mať pripravené základné veci, ktoré potrebujú na približne trojdňový pobyt mimo svojich domovov,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.


Ministertvo vnútra komunikuje s obcami v povodí Moravy a zároveň posilnilo kontaktné centrum na linke 112. V pohotovosti budú aj dobrovoľní hasiči. „Rozhodli sme sa už dnes vyhlásiť druhý stupeň povodňovej pohotovosti. Samosprávy tak budú mať možnosti, ako situáciu riešiť v teréne. Obce tak budú môcť pripravovať opatrenia aj s tretími subjektami, napríklad s rôznymi právnickými osobami,“ ozrejmil Tomáš Taraba.

SHMÚ vydal pre okresy Malacky, Senica, Skalica a Miyjava výstrahu 3. stupňa pred povodňami z trvalého dažďa.

Zdroj: SHMÚ
Ústredný povodňový štáb bude rokovať aj v piatok o 10:00. Rozhodovať by mal na základe údajov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. Okrem veľkej vody problémom bude aj silný vietor, ktorý môže vyvracať stromy a preto sa odporúča obmedziť pohyb v prírode.




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj