Na tisícročnú vodu sa pripravuje aj vláda. Zasadne krízový štáb, pri Devíne robia zátarasy


Protipovodňové opatrenia bude koordinovať vládny krízový štáb

Foto: Na tisícročnú vodu sa pripravuje aj vláda. Zasadne krízový štáb, pri Devíne robia zátarasy Foto: BSK

Na veľké povodne, ktoré predovšetkým západnému Slovensku hrozia v najbližších dňoch sa pripravuje aj vláda. Minister životného prostredia Tomáš Taraba informoval, že zvolá krízový štáb, ktorý bude manažovať protipovodňové opatrenia. Ako prvé sa začnú budovať zátarasy v Devíne.

„Verím, že to zvládneme niekde na úrovni druhého stupňa povodňovej aktivity,“ povedal Taraba na tlačovej konferencii po rokovaní vlády. „Protipovodňové opatrenia pri Devíne sa budú zo strany vodohospodárskeho podniku pripravovať v najbližších chvíľach.“

Slovensko čakajú v najbližších dňoch intenzívne dažde, ktoré pravdepodobne prinesú vysoké zvýšenie hladiny niektorých riek. Malo by ísť predovšetkým o Dunaj, Moravu a Váh. Devín a okolie patrili medzi najviac postihnuté oblasti aj počas júnových záplav. Okrem dažďa a hroziacich povodní klesnú teploty na úroveň okolo 10 stupňov a bude silný vietor.



Minister životného prostredia tiež dodal, že prietok na Dunaji odhaduje Slovenský hydrometeorologický ústav na 8000 metrov kubických. Vo vodnej elektrárni Gabčíkovo však bude v prevádzke len sedem turbín z ôsmich, čo môže situáciu s vysokou vodou skomplikovať.


Na nepriaznivé počasie reagujú aj samosprávy. Vo Vrakuni zrušili spoločenské podujatie naplánované na víkend, v Rači rozhodujú o tom, či sa uskutoční tamojšie populárne vinobranie. Bratislavský dopravný podnik presunul deň otvorených dverí na 21. septembra a víkendové aktivity utlmia v lesoparku aj Mestské lesy Bratislava.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj