Prvý prieskum preferencií po lete. Kto je novým lídrom politických rebríčkov?


Prvý prieskum po lete. Kto vedie medzi politickými stranami?

Foto: Prvý prieskum preferencií po lete. Kto je novým lídrom politických rebríčkov? Foto: Facebook/Fico, Šimečka, Eštok

 

 

Po letnej prestávke je tu prvý prieskum preferencií politických strán. Z modelu agentúry NMS Market Research Slovakia vyplýva, že sa cez leto nálada obyvateľov výrazne nezmenila. Trend sa však potvrdil a rebríčkom po dlhom čase nekraľuje Smer-SD.

Ak by sa voľby konali minulý víkend, Progresívne Slovensko by v nich získalo 24,5 % a tesne za ním by skončil Smer-SD s 23,9 % hlasov. V porovnaní s minulým mesiacom narástli o 1,4 %. „Rozdiel je síce v rámci štatistickej odchýlky, no najmä u PS od začiatku roka vidíme mierny nárast v podpore voličov. Či budeme vedieť potvrdiť silnejúcu pozíciu oboch lídrov ukážu až nasledujúce merania,“ vysvetľuje analytik Mikuláš Hanes. 

Zdroj: NMS Market Research Slovakia

Okrem týchto dvoch strán by sa do parlamentu dostal aj Hlas-SD s 12,6 %, KDH s 6,2 %, SaS s 6,1 % a napokon aj Republika s presne 6 % hlasov. Strana Milana Uhríka je momentálne mimo parlamentu. V minulých voľbách 5-percentnú hranicu potrebných hlasov nedosiahla. 


Pred bránami parlamentu by skončilo hnutie Slovensko Igora Matoviča s 3,9 % a Sme rodina Borisa Kollára, s rovnakým percentom hlasov. Nasleduje aktuálne vládna strana SNS s 3,5 % hlasov, Aliancia s 3,4 % a Demokrati s 3,3 % hlasov. 

Počet mandátov v Národnej rade by sa tak značne zmenil. Progresívne Slovensko by získalo 46 mandátov, Smer-SD 45 mandátov, Hlas-SD 24 mandátov, KDH a SaS by mali zhodne 12 mandátov a mimoparlamentná Republika 11 mandátov. 

 

 

 



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj