×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

VIDEO: Morská obluda na Košariskách? Pri strašidelných záberoch obrovskej ryby v známom jazere stratíte dych


Foto: VIDEO: Morská obluda na Košariskách? Pri strašidelných záberoch obrovskej ryby v známom jazere stratíte dych Foto: FB Point 40

Ak sa chodievate kúpať na jazero Veľké Košariská pri Dunajskej Lužnej, zbystrite pozornosť. A predovšetkým vtedy, ak máte hrôzu pred neznámymi nebezpečenstvami, ktoré sa môžu skrývať vo vodných hlbinách. Krásne zábery práve z tejto obľúbenej vodnej plochy sa podarilo natočiť potápačom. Sumec, ktorý síce nie je v slovenských vodách žiadnou vzácnosťou, vás však ohromí svojou veľkosťou a pohľad na obrovskú rybu trochu aj naháňa strach.

Fúú.. tak to bol pán sumec, ale fešák,“ okomentovala zaujímavé video Hilda, kým Ján to zobral s humorom: A ja, že prečo sa tam stráca toľko ratlíkov pri kúpaní...

Naša Lochnesska alias Košariská príšera,“ našla priliehavú prezývku obrovskej rybe Tatiana. Skúsený rybár Eduard zas pridal odborné informácie o tom, že za normálnych okolností sa pri kúpaní sumca báť nemusíte. Sumec bežne cez deň, keď sa ľudia kúpu nezaútočí, iba keď je veľmi kalná voda a on chudák nevidí, riadi sa iba tými svojimi anténami a keď chodidlá trepocú vo vode, tak on registruje vibrácie a vtedy drapne, ale okamžite pustí, keď zistí že sa ,pomýlil.’ Sú prípady, počul som na Záhorí, že keď bolo veľmi teplo a sumce lovili cez deň na plytčine, tak sa ,zadarilo.


Sumec sa dožije až 30 rokov, narásť môže až na 3 metre

Sumec veľký patrí medzi najváznamnejšie ryby slovenských vodných plôch. Zaujme už tým, že sa dožiť môže až 30 rokov a jeho dĺžka sa môže vyšplhať až na 3 metre. To však nie je všetko, sumec je veľmi dravá ryba a pre svoju veľkosť nemá iného prirodzeného nepriateľa, ako človeka.

„Sumec veľký predstavuje v našich vodách vrcholového predátora dorastajúceho rozmerov, vďaka ktorým nemá v dospelosti okrem človeka žiadneho prirodzeného nepriateľa. Je to ryba nížinných vôd, najmä mu vyhovujú hlboké rieky s mäkkým dnom a početnými úkrytmi. Svedčia mu i rozľahlé stojaté vody,“ informuje na svojej stránke Miestny odbor Slovenského rybárskeho zväzu v Štúrove.

Zaujímavosťou je aj to, že táto ryba nemá šupiny. „Imponujúca je sumcova tlama. Mohutné čeľustné oblúky pokryté jemným ozubením niekedy označovaným ako “kartáče” uzatvárajú priestrannú ústnu dutinu. Prudkým pohybom spodnej čeľuste dokáže sumec potravu do svojej priestrannej tlamy doslova nasať,“ prezrádzajú viac o technike, akú sumec používa pri love rybári zo Štúrova.

Sumec sa nesmie loviť od 15. mája do 15. júna, kedy u neho prebieha rozmnožovanie. Bežná lovná veľkosť sumcov je 80 až 160 centimetrov. Sumec z jazera Veľké Košariská sa už teda rybárov báť nemusí.

Prečítajte si viac: