×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Premiér Fico pripúšťa zvýšenie DPH. Hlbšie do peňaženky by mali hlavne ľudia s nižšími príjmami


Foto: Premiér Fico pripúšťa zvýšenie DPH. Hlbšie do peňaženky by mali hlavne ľudia s nižšími príjmami Foto: FB Môj obchod / FB Robert Fico

Daň z pridanej hodnoty je aktuálne vo výške 20 percent. Vlády ju nezvyšovali viac ako 14 rokov. To sa môže zmeniť v súvislosti so snahou kabinetu premiéra Fica nájsť dostatok peňazí na financovanie sociálnych benefitov cez takzvaný konsolidačný balíček. Fico pripustil zvýšenie DPH, zatiaľ však nekonkretizoval akých tovarov by sa mohlo týkať a o aké percentuálne zvýšenie pôjde.

„Potom je otázka, čo proti tomu? Ja neviem, má byť DPH na chladničku 20 percent alebo keď chladničku kupujete raz za štyri roky, tak DPH bude 22 či 23 percent? Uvádzam príklad,“ vyhlásil predseda vlády v diskusnej relácii STVR Sobotné dialógy.

Fico však zároveň pripomenul, že na naplnenie štátnej kasy existujú aj iné možnosti. Vláda potrebuje nájsť približne 1,5 miliardy eur. Pred niekoľkými mesiacmi sa spomínala možnosť zavedenia dane z bankových transakcií, či zvýšenie DPH z tabakových výrobkov a sladených nápojov. Očakáva sa tiež zvýšenie daní a odvodov pre živnostníkov a firmy. Premiér zároveň hovoril o „brutálnych“ daniach pre banky. Vláda zatiaľ nespomína zrušenie, alebo obmedzenie sociálnych benefitov vo forme 13. dôchodkov, či bezplatného cestovania na železnici. To sa má naopak rozšíriť okrem študentov a dôchodcov ešte aj na príslušníkov policajného zboru.


Zvýšenie DPH by sa okamžite prejavilo v peňaženkách predovšetkým menej zarábajúcich občanov vo forme zvýšenia cien. Premiér preto zvažuje zníženie DPH pri základných potravinách. Potraviny sú veľmi drahé. Znížime sadzbu na päť alebo nula pri základných potravinách,“ vyhlásil Fico. Tie už v súčasnosti majú zníženú sadzbu vo výške 10 percent.

Ešte pred niekoľkými mesiacmi pritom Fico o zvyšovaní DPH nechcel ani počuť. „Ja hovorím veľmi jasne. Ja som odporcom zvyšovania DPH. Musíme nájsť, ak máme konsolidovať, iné možnosti, ako sa postaviť ku konsolidácii verejných financií.“

Na zvyšovaní daní sa musí dohodnúť celá koalícia. Nesúhlas s vyššími odvodmi pre živnostníkov nedávno vyslovil predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko.

Prečítajte si viac: