Film producentky Wandy Adamík Hrycovej zabojuje o Oscara. Českí akademici posielajú Vlny do boja o sošku


Film Vlny zabojuje o amerického Oscara

Foto: Film producentky Wandy Adamík Hrycovej zabojuje o Oscara. Českí akademici posielajú Vlny do boja o sošku Foto: Film Vlny

Československý film Vlny producentky Wandy Adamík Hricovej a režiséra Jiřího Mádla zabojuje tento rok o filmového Oscara v kategórii Najlepší zahraničný film. Na sociálnom médiu o tom informoval Český lev

„Českí akademici tento rok v hlasovaní rozhodovali medzi 13 českými celovečernými filmami, ktoré prihlásili ich producenti,“ vysvetľujú. Práve producentkou filmu Vlny je Slovenka a Bratislavčanka Wanda Adamík Hrycová. Názvy pätnásť najlepších zahraničných filmov budú zrejmé 17. decembra tohto roka. Nominácie budú následne oznámené 15. januára 2025. 

Film Vlny zachytáva životy dvoch bratov na pozadí udalostí v Československom rozhlasu v rokoch 1967 až 1968. Jeho celosvetová premiéra sa uskutočnila na festivale v Karlových Varoch. Starší z bratov, Tomáš, sa zamestná ako technik v Československom rozhlase, aby mohol jeho 17-ročný brat Pavel stále chodiť do školy. Tomáš pracuje pre skupinu ľudí, ktorí vzdorujú cenzúre komunistickej strany, patria do nej Milan Weiner, Jiří Dienstbier, Věra Šťovíčková, Jan Petránek a Luboš Dobrovský.

Vo snímke sa v hlavných úlohách predstavili aj známi slovenskí herci a herečky. Karla Hoffmana stvárnil Tomáš Maštalír a Věru  Šťovíčková Táňa Pauhofová. „Ďakujeme akademikom Českej filmovej a televíznej akadémie,“ napísala na sociálnom médiu producentka filmu Hrycová. 

Vlny už po pár dňoch od premiéry získali veľmi dobré ohlasy a recenzie. Na ČFSD má film aktuálne vysoké hodnotenie, 89 %. „Film, ktorý vzdáva hold obyčajným ľuďom s neobyčajne veľkou statočnosťou je plný emócií a vynikajúcich hereckých výkonov na čele s Vojtechom Vodochodským a Stanislavom Majerom. Ešte tak pred desiatimi rokmi by som si povedal, že filmov odkazujúcich na komunistické temno je v našom štáte príliš, ale doba naozaj nie je dobrá, žijeme v klamstve a pokrytectvo a tak je filmavé opakovanie našej histórie ako matka múdrosti,“ uvádza jedna z recenzií. 


Ďalšie vyzdvihujú výnimočnosť filmu a zreteľný režisérsky rukopis. „Silný príbeh, ktorý je dnes treba pripomenúť viac, než kedykoľvek predtým. Kvalitne remeselne, režijne aj scenáristické odvedené dielo, ktoré dosahuje svetovú úroveň. Človeka vtiahne múdre rámovanie príbehu cez oči sympatickej ústrednej postavy. No a brilantné kombinovanie filmových záberov s tými dobovými dodáva snímke na veľkosti aj dôležitosti. Jednoducho veľká pecka, ktorej chýbalo len učesanejšie zakončenie s lepším ťahom na bránku,“ vraví ďalší recenzent. 

 

 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj