Herci SND vstúpili do štrajkovej pohotovosti. Radosť z prázdnych divadiel nikomu nedožičíme, odkazujú


Herci zo SND vstúpili pred vypredanou sálou do štrajkovej pohotovosti

Foto: Herci SND vstúpili do štrajkovej pohotovosti. Radosť z prázdnych divadiel nikomu nedožičíme, odkazujú Foto: snd.sk

Reakciou umelcov a zamestnancov slovenských kultúrnych inštitúcií na kroky ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a stav jej rezortu bolo vstúpenie do štrajkovej pohotovosti. V štrajkovom výbore sú napríklad herečka Jana Kovalčíková a bývalý riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička. 

K vstupu do štrajkovej pohotovosti sa včera 6. septembra prihlásili aj členovia činohry SND Richard Stanke, Robert Roth, Ľuboš Kostelný a Alexander. Podľa informácií Denníka N tak urobili tesne po skončení vypredaného predstavenia Pes na ceste pred publikom, v ktorom sedela aj bývala prezidentka Zuzana Čaputová. 

„Chceme mať zaručené podmienky na slobodnú tvorbu a jej prezentovanie, zabezpečenie transparentnosti výberových procesov, formulovanie jasných a zrozumiteľných krokov v rezorte, pretože tie ovplyvňujú našu prácu a môžu ohrozovať aj naše pracovné, hospodárske, sociálne a kultúrne práva. Radosť z prázdnych divadiel však dnes nikomu nedožičíme, zatiaľ. Počas štrajkovej pohotovosti po každom predstavení prečítame toto vyhlásenie a po ňom sme s vami, s našimi divákmi, pripravení diskutovať, ak budete chcieť. Chceme byť divadlo všetkých a pre všetkých, sme s vami, buďte s nami,“ povedal Richard Stanke vo videu Denníka N. 

Po vyjadrení stanoviska nasledovala diskusia s režisérom Dušanom Pařízkom, dramaturgom Máriom Drgoňom a riaditeľkou činohry Miriam Kičiňovou. Stanovisko na javisku odznelo aj po inscenácii Odliv v sále. K dnešnému dňu sa ku kultúrnemu štrajku pridalo 250 ľudí zo SND. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj