×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

FOTO: Bratislavu dnes zaplavili nápadité billboardy. Odvolávanie šéfov SND a SNG inšpirovalo kreatívcov


FOTO: Bratislavu dnes zaplavili nápadité billboardy. Odvolávanie šéfov SND a SNG inšpirovalo kreatívcov Foto: Facebook/ Patrik Kimijan

V slovenskej kultúrnej sfére to vrie. Nedávne odvolanie šéfa Slovenského národného divadla Mateja Drličku a generálnej riaditeľky Slovenskej národnej galérie Alexandry Kusej vyvolalo širokú reakciu nielen medzi umelcami, ale aj vo verejnosti. Zásah ministerstva kultúry, ktoré stojí za týmito odvolaniami, priniesol so sebou obvinenia z politických zásahov do kultúrnych inštitúcií, a výsledkom je vlna nesúhlasu.

Matej Drlička, bývalý riaditeľ SND, bol z funkcie odvolaný po kontroverznom prejave na festivale v New Yorku, kde sa nešťastne vyjadril o politikoch. To nenechalo chladným ministerku kultúry, ktorá rýchlo konala. Rovnako nečakane bola odvolaná aj Alexandry Kusej, šéfky SNG, ktorá sa dlhodobo zasadzovala o modernizáciu a inovatívne vedenie galérie. O oficiálnych dôvodoch jej odvolania sa však špekuluje, čo vyvoláva ešte väčšie otázky.

Po Bratislave sa objavujú satirické billboardy

Na tieto kroky zareagovala nielen odborná, ale aj širšia verejnosť. Billboardy s nápismi „Sandra, vráť sa!“ a „Matej, vráť sa!“ sa stali symbolom nesúhlasu s týmito rozhodnutiami a vyjadrením solidarity s odvolanými vedúcimi kultúrnych inštitúcií. Pod týmito nápismi je tak, priam až komicky, podpísaná samotná ministerka kultúry Martina Šimkovičová.


Patrik Kimijan z Via Iuris na sociálnych sieťach vyjadril svoje rozhorčenie a zároveň nádej slovami: „Tupota a nenávisť nikdy nedokážu zastaviť slobodných a kreatívnych ľudí.“ Jeho názor  zachytáva tiež náladu v kultúrnych kruhoch, kde mnohí vidia v týchto odvolaniach pokus o potlačenie slobody a kreativity.


Zásahy ministerstva kultúry rozpútali búrlivé diskusie o slobode umenia a kultúry. Umelci a verejnosť vyjadrujú svoju podporu tým, ktorí podľa nich nespravodlivo čelili odvolaniu. 

Umelci a zamestnanci najväčších kultúrnych inštitúcii tento týždeň vstúpili do štrajkovej pohotovosti. Od ministerstva kultúry, vlády, Národnej rady a politických aktérov požadujú zabezpečenie riadneho a odborného vedenia rezortu, zastavenie deštruktívnych zmien v rezorte a zabezpečenie slobody vedeckého bývania či umeleckej tvorby bez zastrašovania. 

Ďalšou požiadavkou výboru je zastavenie ideologicky motivovanej cenzúry s ekonomickými dopadmi, ktoré sú podľa nich dôsledkami novelizácie zákona o Audiovizuálnom fonde, zákona o Fonde na podporu umenia, zákona o múzeách a galériách a zákona o STVR. 

Žiadajú tiež okamžitú finančnú stabilizáciu sektora, valorizáciu platov a systém férového odmeňovania pre SZČO. 

Prečítajte si viac: